Afbeelding
Foto: Seth Johnson

Peanut Butter Falcon in Filmhuis Oldenzaal

OLDENZAAL - Op dinsdag 15 september vertoont filmhuis Oldenzaal de tragiekomedie 'The Peanut Butter Falcon’.

The Peanut Butter Falcon is een hedendaagse hommage aan Mark Twains klassieker ‘De lotgevallen van Huckleberry Finn’, waarin het titelpersonage en zijn maatje Tom Sawyer grootse avonturen beleven. Net als het boek belichaamt de film op meeslepende wijze de zoektocht naar vrijheid, dwars door de broeierige wildernis van het Amerikaanse zuiden.

Het verhaal
Twintiger Zak, een man met het syndroom van Down, (Zack Gottsagen) slijt zijn dagen noodgedwongen in een bejaardenhuis in North Carolina. Zijn alternatieve familie bestaat uit de ouderen in het tehuis en verzorgster Eleanor (Dakota Johnson). Zak droomt ervan om zijn grote held te ontmoeten: Salt Water Redneck (Thomas Haden Church), een showworstelaar. Zak slaagt erin om te ontsnappen uit het verpleegtehuis en ontmoet Tyler, die ook op de vlucht is. Aanvankelijk ziet hij Zak als een blok aan zijn been en wil Tyler de jongen aan zijn lot overlaten, maar dat kan hij toch niet over zijn hart verkrijgen. De twee blijken meer met elkaar gemeen te hebben dan hij op het eerste gezicht dacht. Ze besluiten Zaks droom waar te maken, en naar de worstelschool van Salt Water Redneck te trekken, onderwijl achterna gezeten door de radeloze Eleanor van het verpleegtehuis en de woedende Duncan en Ratboy, die nog een appeltje te schillen hebben met Tyler.

Krachtige film
De kracht van deze film zit o.a. in acteur Zack Gottsagen, Zak is een karakter met een eigenwijze kijk op het leven, en een in en in goed hart en slaagt erin iedereen te vertederen met zijn onschuldige, soms kinderlijke opmerkingen. Maar ook de warme, sfeervolle soundtrack vol bluegrass, Americana, folk en spirituals en de beelden van eindeloze moerassen, indrukwekkende kustlijnen en indringende wildernissen dragen bij aan het succes van deze roadmovie.

Kaarten
Dinsdag 15 september, om 15.00 en 20.00 uur. Entree: 9,50 euro, donateurs: 6,50. Stadstheater de Bond zit aan de Molenstraat 25. Zie ook: www.filmhuisoldenzaal.nl
Foto: Seth Johnson

Afbeelding