Afbeelding
Foto:

Ieder kind doet mee dankzij het Kindpakket

DINKELLAND - Voor gezinnen die het niet breed hebben is het soms lastig de kosten voor school of (sport)activiteiten te betalen. Daarom kennen we in Dinkelland het Kindpakket: een verzameling van verschillende initiatieven en regelingen die ouders (financieel) helpen. “Elk kind doet mee, dat is wat we willen bereiken”, aldus wethouder Ilse Duursma.

De bijdrage voor een schoolkamp, contributie van een sportclub of een nieuwe fiets, het is niet voor elke ouder even makkelijk te betalen. "Ouders met een laag besteedbaar inkomen zitten met dit soort kosten soms in de knel. Terwijl het voor kinderen heel belangrijk is dat ze gewoon met hun leeftijdsgenootjes mee kunnen doen. Bovendien dragen culturele of sportieve activiteiten ook bij aan hun ontwikkeling. Om ouders met een kleine beurs een steuntje in de rug te geven zijn er allerlei initiatieven. Deze zijn verzameld in het Kindpakket, zodat het voor ouders duidelijk is waar ze moeten zijn. Bovendien hoeven ouders maar bij één organisatie binnen te stappen voor hulp."

Niet altijd bekend
Het Kindpakket is onderdeel van de armoedepreventie van Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD). "Er zijn veel mogelijkheden, maar ouders weten soms niet waar of hoe te beginnen", vertelt Astrid Wessling, armoedecoördinator bij SWTD. "Het is fijn als zij dan één aanspreekpunt hebben. Wij hebben de contacten, kennen de regelingen en kunnen samen met de ouders de aanvraag of aanvragen doen. Of we kunnen hen doorverwijzen naar de juiste instantie of leggen samen met ouders het eerste contact. We merken dat dit voor ouders erg prettig is." Wessling benadrukt dat er vaak meer mogelijk is dan men denkt: "Niet iedereen praat even makkelijk over zijn of haar financiën en soms denken mensen dat ze niet voor iets in aanmerking komen. Ik wil tegen hen zeggen: neem contact op. Dan kijken we samen naar jouw situatie en de mogelijkheden, bij op ons kantoor of bij je thuis."

Wat is het Kindpakket
Het Kindpakket bestaat uit Stichting Leergeld Dinkelland, Verjaardagsbox Dinkelland, Meedoenpakket en het Schoolpakket. Stichting Leergeld Dinkelland wil zorgen dat kinderen mee kunnen doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. "Wij richten ons op kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Ouders kunnen via ons een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de schoolkosten", aldus Loes Stokkelaar, voorzitter van Stichting Leergeld Dinkelland. "Denk hierbij aan kosten voor een schoolreisje, of ouderbijdrage. Ook kunnen we de contributie voor sportverenigingen, zwemles, muziek- of dansles betalen. Naast financiële bijdragen aan bovengenoemde zaken bemiddelen we ook bij de aanschaf van fietsen en laptops." De Verjaardagsbox Dinkelland richt zich op feestelijke gebeurtenissen in het leven van een kind. Met slingers, ballonnen, traktaties, een cadeautje, we regelen een taart én een kinderfeestje. Daarnaast is er ook een Sintbox, met lekkers en een cadeautje voor een geweldige pakjesavond voor het hele gezin.

Aanvragen
Ouders die meer informatie willen over het Kindpakket, kunnen kijken op www.swtd.nl of contact opnemen met Astrid Wessling via a.wessling@swtd.nl / 0622978612.