Afbeelding
Foto:

Stop Afvalwater vreest voor rampscenario

ROSSUM - Volgens een recente NAM-nieuwsbrief zijn de onderhoudswerkzaamheden aan de Tramweg in Rossum niet anders dan bijvoorbeeld auto’s, waarvan de autobanden slijten. “Wat er momenteel gebeurt aan de Tramweg in Rossum en je wilt dat vergelijken met een auto dan zou ik zeggen, breng hem naar de schroothoop”, aldus een verbolgen Freddy Mensink, voorzitter van de Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT).

De stichting houdt zich sinds december 2015 bezig met het beëindigen van de afvalwaterinjecties, die sinds 2011 plaatsvinden, en het aanreiken van alternatieven hiervoor. “Het is één grote bouwput en dat eigenlijk al sinds oktober 2019, toen er volgens de NAM eigenlijk alleen maar sprake was van het aanbrengen van een coating aan flensverbindingen die door corrosie waren aangetast. Volgens onze stichting is er veel meer aan de hand en worden blijkbaar alle leidingen en onderdelen op de locatie vernieuwd. Het bevreemd ons ten zeerste, vooral omdat ook wij als Stichting Stop Afvalwater Twente in het overleg met de NAM hier nooit van op de hoogte zijn gesteld."

Grote zorgen
De stichting maat zich ernstig zorgen over de gevolgen van de NAM-activiteiten zowel op korte als lange termijn. Zij vrezen dat wat er de grond in gaat schadelijk kan zijn voor het milieu. Bovendien zou dit het risico van 'sinkholes' - ondergrondse gaten - in de hand werken. De stichting denkt dat ook de gemeente Dinkelland onvoldoende op de hoogte is van de situatie. "Na vragen vanuit de gemeenteraad moet hij in eerste instantie antwoorden schuldig blijven. Die volgen pas ná overleg met de NAM. Dan weet je al wat je te horen krijgt, wanneer je navraagt bij de ‘slager’ die zijn eigen vlees keurt."

Alternatieve verwerking
De SSAT pleit al sinds eind 2015 voor alternatieve verwerking van het afvalwater. “Eigenlijk was er al een oplossing voorhanden na de eerste evaluatie begin 2017, te weten: volledige zuivering van het afvalwater. Het Nederlandse bedrijf met volop ervaring in zowel Amerika als het verre oosten haakte noodgedwongen af. Te duur, niet robuust genoeg en een te groot energieverbruik, aldus de NAM. Kapot gerekend is de mening van ons en het betrokken bedrijf, dat zelfs een proefzuivering aanbood“, aldus de SSAT. Op voorspraak van de toenmalige minister van Economische Zaken (Henk Kamp) diende de NAM verder onderzoek te verrichten naar de mogelijkheid van zuivering. Tien kandidaat-bedrijven werden uitgenodigd om hun mogelijkheden te testen op een beschikbare testlocatie in Schoonebeek. “Dat uitnodigen gebeurde pas begin 2019. Inmiddels zijn er al negen bedrijven afgehaakt en verwachten wij dat het tiende bedrijf dat binnenkort ook zal doen. De NAM wil gewoon niet zuiveren, denken wij. Maar…. waarom niet? Iets te verbergen? Opvallend is dat de NAM aan ons geen enkele naam van de betrokken bedrijven wil noemen”.