Afbeelding
Foto:

Uitbreiding voor Houthandel Lenferink

FLERINGEN - Houthandel Lenferink in Fleringen kan uitbreiden. De gemeente staat dit toe, maar het bedrijf moet wel investeren in de leefbaarheid van het platteland. Daarom gaan zij onder meer een nieuw bos aanplanten aan de Hagveldsweg ter compensatie.

Verder is afgesproken dat een naastliggend perceel omgevormd zal worden tot grasland waar de natuur zijn gang kan gaan en er zal een buitenruimte en berging gebouwd worden bij het Kulturhus voor Jong Nederland. Dat is de flinke tegenprestatie van moeder Paulien en zoon Hugo Lenferink voor de uitbreiding van hun bedrijf, wanneer de gemeenteraad op 1 september instemt met het bestemmingsplan.

Mooi beleid
De Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving is een instrument om groeiende ondernemers in het buitengebied te kunnen laten groeien. Wethouder Erik Volmerink: “Als je je wilt ontwikkelen in het buitengebied, vinden we dat dit niet ten koste mag gaan van de ruimtelijke kwaliteit. Daarom moet het betreffende bedrijf aanvullende kwaliteitsprestaties doen, die in verhouding moeten staan met de impact van de uitbreiding op de omgeving.” De wethouder is blij dat de gemeente op deze manier tegemoet kan komen aan het verzoek tot uitbreiding van de houthandel aan de Ootmarsumseweg.“Het is een mooie impuls voor de lokale economie.”

Win-win
Een win-win situatie, want ook ondernemer Hugo Lenferink is blij dat hij kan blijven op de huidige plek en toch zijn bedrijf kan uitbreiden. “Een positieve verandering ten opzichte van een aantal jaren geleden. Mooi dat de grond die mijn vader in 2006 aankocht nu toch bebouwd mag worden.” Zijn vader Gerard Lenferink startte het bedrijf in 1982, toen het vooral gericht was op bosbouw. Langzaam ging het bedrijf over op tuinhout. Vandaag de dag bestaan de werkzaamheden voornamelijk uit het leveren van tuinhout en de bouw van schuttingen, schuurtjes en overkappingen. Het groeiende bedrijf, met dertien medewerkers en veel lokale en regionale hoveniersbedrijven als klanten, snakt naar meer ruimte. “We lopen tegen de voegen aan. We missen werkplaats- en opslagruimte. Als we met teveel in de werkplaats zijn, lopen we elkaar op de tenen.” Daarbij heeft de houthandel veel voorraad die niet droog kan staan, wat de kwaliteit van het hout niet ten goede komt. Hoewel er een flinke tegenprestatie tegenover staat, is uitbreiding toch een zinvolle investering. Verhuizen naar een andere, grotere locatie brengt immers ook veel werk met zich mee. Bovendien bevalt Fleringen goed als vestigingslocatie.