Afbeelding
Foto: archief

Expositie van Vechtstromen in dorsloods Landgoed Singraven

DENEKAMP - Officieel moet de nieuwe expositie nog geopend worden. Maar sinds afgelopen week kunnen bezoekers al een kijkje nemen bij de nieuwe, permanente expositie in de dorsloods van landgoed Singraven.

In de loods naast de bekende houtzaagmolen is een uitgebreide expositie te zien over het gezamenlijke werk van Landgoed Singraven en het Waterschap Vechtstromen. Samen zetten zij zich in voor het behoud van het historische karakter van het landgoed en het omliggende gebied, waarbij ook water een belangrijke rol speelt - het landgoed heeft immers ook een actieve zaagmolen op waterkracht.

Veel werk verricht
De afgelopen jaren is veel werk verricht in dit gebied. Zo werden beken en sloten van het landgoed opgeknapt zodat zij optimaal functioneren. Ook werd al geanticipeerd op de toekomst; met aanpassingen om langer water vast te kunnen houden tegen verdroging. Op andere plekken was het juist weer te nat, wat ook slecht is. Om sturing te geven aan dit alles werd door de beherende stichting Edwina van Heek samen met het Waterschap Vechtstromen een 'waterlandgoedvisie' opgesteld. In de expositie is dan ook aandacht voor de diverse functies van het landgoed, zoals de landbouw en natuur.

Vistrap
Eén van de bijzondere projecten die gerealiseerd werd is een nieuwe vispassage; de vissen in de Dinkel kunnen nu langs de watermolen en de stuw naar het bovenliggende deel van de Dinkel komen. Niet alleen belangrijk voor de vissen zelf, maar het draagt ook bij aan het educatieve karakter van het landgoed; jong én oud kan wat opsteken van de expositie. De expositie is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van Landgoed Singraven. Kijk ook op: www.singraven.nl