Afbeelding
Foto:

Zwemmers negeren vaak waarschuwingen

OLDENZAAL - De Noordoost-Twentse politie ziet dat zwemmers nog te vaak onverantwoorde risico's nemen wanneer zij gaan zwemmen, zowel bij erkend zwemwater als in ander open water.

Er is in Twente nog een aardige traditie van zwemmen in sloten, vijvers en kanalen. De politie had de afgelopen tijd weer de handen vol aan het waarschuwen van kinderen en tieners, die toch nog onverantwoorde risico's namen.

Objecten
Met name het springen van objecten zoals bruggen en sluizen komt nog vaak voor. Zo waarschuwde wijkagent Hannie Jansen afgelopen week nog jongeren die op het Hulsbeek van de brug afsprongen. Dit is al nadrukkelijk verboden, maar ook nog eens extra gevaarlijk gezien de lage waterstand. Toen de agente jongeren wees op het reële risico op letsel was de reactie: "Ik duw zijn rolstoel wel als het mis gaat".

Zwaargewonde zwemmer
Dat de waarschuwingen van de wijkagente en beheerders van het Hulsbeek niet overbodig zijn, bleek afgelopen zondag: een oudere man raakte zwaargewond toen hij van dezelfde brug af sprong en met zijn hoofd de bodem raakte. Dit terwijl er met borden en door medewerkers regelmatig gewaarschuwd werd. De man werd met een traumahelikopter afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij dient helaas als perfect voorbeeld voor 'de regels zijn er niet voor niets'...

Groot risico
Ook het zwemmen in sloten en kanalen brengt risico's met zich mee. Zo zijn de sloten geen gecontroleerd zwemwater, waardoor zwemmers het risico lopen op blootstelling aan gevaarlijke bacteriën zoals blauwalg. Het zwemmen in bijvoorbeeld het Twentekanaal is al helemaal onverstandig; de temperatuur van het water is vaak kouder dan men denkt en stromingen brengen grote risico's met zich mee. Daarnaast zijn er onder water ook gevaren die niet zichtbaar zijn zoals gedumpt afval en andere rommel waar mensen zich aan kunnen bezeren.