Afbeelding
Foto: De Bibliotheek

Vanaf 1 september meer zelfservice in bieb Oldenzaal

OLDENZAAL - De bibliotheek gaat per 1 september meer zelfservice invoeren. Bezoekers moeten dan zelf hun boeken uitlenen en weer inleveren.

Per 1 september is van maandag tot en met vrijdag dagelijks tot 14.00 uur zelfservice van kracht. Er is dan geen bibliotheekmedewerker aanwezig, maar wel vrijwilligers. Bezoekers kunnen dan zelf boeken uitzoeken, lenen en terugbrengen via de servicecomputers. Wanneer bezoekers bijzondere vragen hebben kunnen ze na 14.00 uur of op zaterdag naar de bieb komen om deze te stellen.

Veranderende rol
De onderbouwing voor deze maatregel is dat de bibliotheek ook steeds meer andere taken heeft gekregen. Het uitlenen van boeken is al lang niet meer de hoofdfunctie. Zo zet de bieb veel meer in op de educatieve en maatschappelijke rol. Zij organiseren uiteenlopende educatieve activiteiten voor de jeugd, computercursussen, lezingen, debatten, taallessen en de bibliotheek op scholen. Medewerkers worden meer hiervoor ingezet, omdat zelfservice voor veel mensen net zo makkelijk is.

Uitlenen blijft
Het uitlenen van materialen blijft ook de komende tijd uiteraard gewoon bestaan. Het automatiseren van het uitleenproces is voor de meeste bezoekers goed te doen. Wanneer minder digitaal vaardigen tegen problemen aanlopen kunnen de vrijwilligers assisteren.