Afbeelding

Ode aan de stad...

Een stad die je moet beleven, een stad die je veel kan geven. In het mooie glooiende Twentse landschap van krentenwegge en de midwinterhoorn. Ligt tussen de Tankenberg, het Hulsbeek en de Twentse weilanden met maïs en koren, een stad die zijn gelijke niet kent. Dat zou je kunnen beamen als je er zelf ooit eens bent.

Het is een stad midden in het Twentse landschap gelegen. Vanuit alle windstreken goed bereikbaar via rechte en heuvelachtige wegen. Een ieder die naar deze stad komt, maakt niet uit van welke kant, per auto, fietsend of te voet. De Oaldn Griezn is altijd de eerste die je verwelkomt en begroet. Zo heet die eeuwenoude herkenbare baken de Sint Plechelmus basiliek toren, hij staat midden in deze mooie stad. Met zijn 49 waardevolle klokken, bespeeld door de stadsbeiaardier, het is een ware muzikale schat.

Ook zijn er hier heel veel mooie, verschillende en gezellige koren. In het bijzonder het stadsjongenskoor, die laat al meer dan honderd jaar van zich horen. Het trotse Boeskoolmenneke staat het hele jaar door met zijn boeskool te prijken. Maar eens per jaar laat hij een hele week lang een andere kant van zich blijken. Dan gaat de boeskool helemaal los met straten vol kraampjes, eten, drinken en muziek. Dan kunnen de mensen genieten, uit hun dak gaan, wat een vermakelijk publiek. Men heeft hier ook een heel mooi straatje, waar de geschiedenis is stil blijven staan. Daar staat het Michorius huis waar men kan trouwen en het museum het Palthe huis waar men naar toe kan gaan.

Het Hulsbeek liggend tegen de stad aan, dat is een heel bijzonder recreatief en mooi gebied. Elk jaar zijn hier festivals en de Twente Ballooning, dat is wat men hier graag ziet. Daar kan men heerlijk naar toe om te zwemmen, paardrijden, wandelen, sporten, uit eten of naar de sauna gaan. En voor de echte adrenalinejunk met een race hart, is er een heuse kartbaan.

In de binnenstad is het ook heel gezellig om te winkelen bijvoorbeeld in de smalle straatjes of de winkelcentra de Driehoek en de Vijfhoek. Hier kan je alles vinden wat je maar wilt, bijvoorbeeld een goed boek of alles voor je nieuwe look. De Grote Markt is altijd the place to be met zijn vele restaurants en terrassen. Met live muziek, en bijzondere artiesten op het podium, daar weten ze de bezoekers elk jaar weer mee te verrassen.

Het is die ene stad van ver boven de rivieren. Waar men het echte carnaval elk jaar groter dan groots kan vieren. In deze tijd noemen ze deze stad ook met trots Boeskoolstad. En waar men op de carnavalsgala's echt niet genoeg heeft aan maar één biervat. Hier gaan ze alle kroegen langs met hun dweilorkesten, prinsen en boerenkiel aan. Dit is de stad waar de grootste carnavalsoptocht is, waar men van heinde en ver naar toe kan gaan.

Hier doen mega veel carnavalsverenigingen aan mee, met prachtige praalwagens en met tal van loopgroepen. Het carnaval is hier ook niet voor niets in Noord-Oost Twente tot immaterieel cultureel erfgoed uitgeroepen. Dit grootse carnaval wordt afgesloten met het bok verbranden en een prachtig vuurwerk ieder jaar. Het einde van de carnaval valt de meeste carnavalsvierders wel heel erg zwaar.

Even nog een hele snelle opmerking in het kort.In deze stad doen ze ook heel veel aan sport. Zo heeft deze stad meerdere Olympisch en paralympische kampioenen zoals Hennie Kuiper, Ellen van Langen, Sanne Wevers en Magda Toeters die de hele wereld bij naam zal kennen. Maar ook doen we in deze stad veel aan grootschalig evenementen voor hardlopen en wielrennen.

Een kleine smet staat wel hier in deze stad, en wel een uit de toom vallend lelijk stadhuis. Die had nooit gebouwd mogen worden en hoort qua uiterlijk hier in deze mooie stad niet thuis.

Het hierboven beschreven is de eeuwen oude prachtige Hanzestad Oldenzaal. Een stad zoals er maar een van is op de wereld, met zijn eigen geschiedenis en verhaal. Een stad waar je van houden kan, als je hem wil leren kennen. Waar de Oldenzaalers wel eens apart kunnen zijn, maar daar moet je maar aan wennen.

Een stad dat erg van muziek houdt en daarom is Oldenzaal heel muzikaal. Ieder jaar is er een gezellig muziekfestijn in ieder café, grote of kleine zaal. Het is de stad vol energie met evenementen, sport, muziek en carnaval, kortom een stad die heel veel heeft te bieden en te geven. Oldenzaal is simpelweg een hele prachtige stad om het te bezoeken, wonen en om je eigen leven te leven.

Geschreven door
Léon de Man uit Oldenzaal