Afbeelding
Foto:

Dinkelland 'hopelijk geen grote bezuinigingen'

DINKELLAND - De gemeente verwacht dat de coronacrisis een financiële impact zal hebben, maar hoe groot is nog niet duidelijk. Vooralsnog lijkt het er niet op dat grote bezuinigingen nodig zijn op korte termijn, maar er is dus ook weinig ruimte voor nieuw beleid.

Dit zijn de belangrijkste punten uit de gemeentelijke Perspectiefnota. Het collega van Burgemeester en Wethouders zal deze aanbieden bij de gemeenteraad. De Perspectiefnota is een 'ter informatie' stuk, als voorbereiding op de daadwerkelijke begroting waarbij de gemeenteraad keuzes moet maken over de inkomsten en uitgaven. De perspectiefnota is in veel andere jaren een document met een redelijke zekerheid qua de voorspellingen. Maar gezien de huidige situatie is er wat meer onzekerheid. Het college verwacht dat de eerste uitgaven rond de coronacrisis opgevangen kunnen worden door het spaarpotje - het weerstandsvermogen - aan te spreken.


Openbaar groen

In de vooruitblik op de begroting 2021 is een belangrijke post opgenomen voor het Kwaliteitsplan Openbaar Groen. "Er is twee jaar gewerkt aan het in kaart brengen van de kwaliteit, wensen en eisen voor het openbaar groen en de speelvoorzieningen in onze verschillende dorpskernen", licht wethouder Blokhuis toe. Het groen en de speeltoestellen worden aangepakt wanneer deze aanvervanging toe zijn. "De plannen hiervoor liggen klaar. Het is aan de raad om te bepalen in elke mate uitvoering gegeven kan worden aan de plannen. In totaal is voor de uitvoering 1,6 miljoen euro nodig."


Geen hogere belasting

Op basis van de scenario’s zoals ze opgesteld zijn door het Centraal Plan Bureau zijn er, met de kennis van nu, op dit moment geen bezuinigingen of verhogingen van de belastingen nodig om de coronamaatregelen op te vangen. Wel moeten concrete keuzes gemaakt worden over welke uitgaven prioriteit krijgen. De coronamaatregelen hebben invloed op uitgaven van de gemeente door bijvoorbeeld financiële steun aan ondernemers. Maar ook de daling aan inkomsten uit toeristenbelasting of inkomsten van sportaccommodaties. De kosten en het gebrek aan inkomsten kunnen in het weerstandsvermogen, en door het positieve saldo van de jaarrekening 2019, opgevangen worden wat gunstig is.