Afbeelding
Foto:

Dinkelland gaat anders maaien voor meer biodiversiteit

DINKELLAND - Iedereen wordt gevraagd om bij te dragen aan meer biodiversiteit; boeren die stroken inzaaien met bloemenmengsels, inwoners die tegels vervangen door groen en ook de gemeente gaat nu nog meer doen door onder meer anders te maaien.

Het voortbestaan van bijen, vlinders en andere insecten staat onder druk. Dit komt door het verdwijnen van leefgebieden als gevolg van meer verharding en door afname van (wilde) bloemen en planten. Daarom worden op verschillende locaties in de gemeente bermen bewerkt en ingezaaid met bloemenmengsels. Ook plant de gemeente Dinkelland drachtbomen en past zij haar maaibeleid aan.

Maaibeleid
De wegbermen worden ecologisch gemaaid oftewel de bermen worden gemaaid en in plaats van het maaiafval te vermalen en op de bodem te laten vallen, wordt het maaiafval opgezogen. Dit draagt goed bij aan het verschralen van de bermen, waardoor de bodem geschikter wordt voor bloeiende kruiden en grassen. Ook bij het onderhoud van de sloten wordt overgegaan tot ecologisch maaien. Verder worden de bermen niet meer in zijn geheel gemaaid, maar alleen aan de randen. Dit gebeurt twee keer per jaar. In juni/juli wordt 60 cm gemaaid en in augustus/september 120 cm. Zo kan de natuur haar gang gaan. Eens per 3 à 4 jaar wordt de volledige berm gemaaid. Hetzelfde geldt voor de zones rondom droge sloten. Het kan daarom zijn dat de bermen er minder strak uit gaan zien dan u gewend bent, maar dit alles gebeurt om de biodiversiteit te stimuleren. Het gebeurt weleens dat gemeentelijke bermen door inwoners worden (na)gemaaid. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, omdat de gemeente dan haar doelstelling voorbij schiet. Daarom gaan we voortaan inwoners aanspreken als blijkt dat zij op eigen initiatief gemeentelijk bermen maaien.

Meer informatie
Wilt u zelf ook aan de slag voor de biodiversiteit? Kijk voor de mogelijkheden op: www.dinkelland.nl/zelf-aan-de-slag. Voor vragen over maaien, kunt u ook contact opnemen met de afdeling Openbare Ruimte van de gemeente via telefoonnummer 0541-854100 of per mail info@dinkelland.nl.