Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

Praktijkondersteuner
jeugd is een succes

TUBBERGEN - De gemeente Tubbergen is blij met de behaalde resultaten van de nieuwe praktijkondersteuner jeugd. Annet Stroot ging vorig jaar van start bij de Tubbergse huisartsen. De eerste resultaten zijn positief; ze heeft veel kinderen en jongeren kunnen helpen.

Vorig jaar werd de Praktijkondersteuner Jeugd als concept ingevoerd bij de Tubbergse huisartsen. Dit is dan een specialisme waarin de jeugd tot en met 23 jaar geholpen kan worden met uiteenlopende zaken. Bijvoorbeeld jongeren die kampen met angst, boze gevoelens, piekeren, somberheid of situaties waar ze zelf moeilijk mee om kunnen gaan. "Door de inzet van de praktijkondersteuner verwachten we kinderen en jongeren nog eerder te kunnen helpen. En voorkomen we dat iemand van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Voordat problemen onnodig groot worden", licht wethouder Hilde Berning toe. De praktijkondersteuner is een relatief nieuwe functie met goede resultaten. "Er is onderzoek gedaan en daaruit bleek dat de Praktijkondersteuner Jeugd een toevoeging is én meer inzicht en grip geeft op de kosten voor jeugdzorg," vertelt Annet Stroot. "Een toevoeging als het gaat om specialistische deskundigheid bij de huisartsen en een besparing dankzij de beter passende hulp." Kinderen en jongeren kunnen op diverse manieren bij Stroot terecht. Niet alleen via de huisarts, maar ook via interne begeleiders en leerkrachten op de basisscholen en via leerlingbegeleiders op het middelbaar onderwijs. De praktijkondersteuner is in Tubbergen vrij toegankelijk en kosteloos.


Juist nu belangrijk

Een kleine honderd kinderen en jongeren maakten het afgelopen jaar gebruik van Stroot's expertise. Ze ziet dat ook de huidige crisis zijn impact heeft op de jeugd. "Sommigen vinden het moeilijk dat alles is veranderd sinds corona. Ook worden ze nu meer geconfronteerd met zichzelf. Er komen problemen naar de oppervlakte doordat er minder afleiding is, minder sociaal leven. Ook nu ben ik er voor hen."