Afbeelding
Foto: Mariska De Wildt

ROVA blikt terug op 2019

DINKELLAND / TUBBERGEN - Afvalinzamelaar ROVA blikt terug op een mooi 2019. De afgelopen jaren zijn al veel positieve stappen gezet om de inzameling en verwerking van het afval steeds duurzamer te maken.

De gemeenten Dinkelland en Tubbergen werken samen met ROVA sterk aan het duurzaam en circulair maken van de afvalverwerking. Afval moet dankzij steeds betere recycling nog vaker gaan dienen als grondstof. Met succes: in 2019 heeft 82 procent van de ROVA-gemeenten al de afvalscheidingsdoelstellingen voor dit jaar behaald. De hoeveelheid restafval daalt ook in Tubbergen en Dinkelland netjes, onder meer door campagnes zoals #Terugwinnaars om gedragsverandering bij inwoners te stimuleren. Zorgen waren er echter ook. Onder meer door de externe kostenontwikkelingen die doorwerken op de lasten voor gemeenten en hun inwoners. Zo stijgt de Rijksbelasting op verbranden van afval én dalen de opbrengsten voor grondstofstromen als papier, textiel en plastics. Dankzij goed beleid kon ROVA ondanks deze uitdagingen 2019 afsluiten met een positief financieel resultaat.

Nog veel mogelijk
Hoewel ROVA en de gemeenten al erg blij zijn met het terugdringen van de hoeveelheid restafval per inwoner, valt er toch nog veel winst te behalen. ROVA ziet veel mogelijkheden voor preventie en afvalscheiding. Het verbeteren van de kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen is hierbij een speerpunt. Ook gooien inwoners nu nog vaak dingen weg in de verkeerde afvalstroom, wat met een stukje voorlichting moet verbeteren. Zo mogen bijvoorbeeld chipszakken niet in het verpakkingsafval, maar moeten ze bij het restafval.