v.l.n.r.: Toon Brummelhuis, Remi Nieuwenhuis en Marijke Agterbos
v.l.n.r.: Toon Brummelhuis, Remi Nieuwenhuis en Marijke Agterbos Foto:

Gezinnen met zorgbehoefte komen tot rust op Villapark Eureka

TWENTE – Verscholen in de bosrijke omgeving tussen Hengelo en Oldenzaal ligt recreatiegebied het Hulsbeek. Een ruim 230 hectare groot gebied, op loop- en fietsafstand van beide steden met veel recreatieve mogelijkheden voor jong en oud. Een ideale plek om eens helemaal tot rust te komen en echt even te ontspannen. In deze bijzondere omgeving ligt Villapark Eureka; hier kunnen ook mensen met een zorgbehoefte heerlijk vakantie vieren.

Het 5-sterren vakantiepark heeft een rijke geschiedenis. In 1964 begonnen Albert en Annie Nieuwenhuis met de bouw van de eerste vier huisjes. Door de jaren heen groeide het park in omvang, maar het luxe karakter en de harmonieuze rust bleven behouden. In 1990 nam één van de kinderen, Remi Nieuwenhuis, het park over. Samen met zijn vrouw Monique bleven zij investeren in het park; het groeide uit tot 55 bosvilla's met moderne voorzieningen zoals een nieuwe receptie.

Zorgvakanties
Villapark Eureka heeft als motto: welkom blijven op deze wereld. Wat het vakantiepark bijzonder maakt, is dat ook mensen die extra zorg nodig hebben hier een geweldige vakantie kunnen vieren samen met hun familie. Het park beschikt namelijk ook over diverse luxe, aangepaste bungalows. Zo kunnen families met een gezinslid met een zorgbehoefte hier even geheel tot rust komen. De bungalows zijn onder meer voorzien van geheel elektrisch verstelbare bedden en extra hulpmiddelen zoals een douchebrancard, tillift of rollator afhankelijk van de behoefte. Ook bij specifieke zorgvragen kan ondersteuning geboden worden dankzij een samenwerking met Veertien Rond. Het park beschikt tevens over het NBAV-keurmerk voor aangepaste vakanties.

Moeilijke tijd
Juist in deze tijd worden zowel de mensen die zorg nodig hebben als hun familieleden en mantelzorgers extra zwaar belast. De coronamaatregelen hebben een grote impact op mensen die afhankelijk zijn van dagelijkse aandacht en zorg. Het zijn niet alleen de ontvangers van zorg, maar ook de mantelzorgers en familie om hen heen die zwaar belast worden. Een gegeven dat ook de Oldenzaalse nachtburgemeester Toon Brummelhuis signaleert. Hij legt zijn oor niet alleen 's nachts, maar zeker ook overdag te luister bij wat er speelt in de samenleving. Hij kwam in gesprek met Remi Nieuwenhuis van Villapark Eureka over deze constatering. Tijdens dit gesprek ontpopten beiden zich als bijzondere weldoeners. Toon Brummelhuis gaf aan dat hij in zijn rol als nachtburgemeester van Oldenzaal meer wil doen om stadsgenoten een duwtje in de rug te geven, een moment van ontspanning en rust wil bieden. Deze opmerking was een schot in de roos bij Remi Nieuwenhuis.

Tot rust komen
Bij het 50-jarig bestaan van Villapark Eureka ontstond het initiatief om in plaats van een feest of receptie iets bijzonders te doen: 50 korte vakanties aanbieden voor 50 gezinnen die dit nodig hebben. Het gesprek van de nachtburgemeester en Remi Nieuwenhuis bracht een mooi idee naar boven: we gaan opnieuw een zorgeloos verblijf aanbieden voor gezinnen in deze crisistijd. De komende tijd zullen zij dan ook twee gezinnen een korte vakantie aanbieden in één van de bungalows. Het echtpaar Nieuwenhuis weet hoeveel dit betekent voor mensen. Ze hebben zelf ook een zoon met een ernstige spierziekte. Ze weten hoe kostbaar het is om even zorgeloos te kunnen genieten; even uitrusten en ontzorgen. Bijtanken in een rustige omgeving. Om dit initiatief wat breder te maken dan alleen Oldenzaal wordt de Hengelose nachtburgemeester Marijke Agterbosch hierbij betrokken. Ook zij stelde zich als taak om meer te willen doen voor Hengeloërs die hulp nodig hebben.

Gezinnen gezocht
Op basis van beschikbaarheid en in overleg wordt gezinnen een weekend, midweek of week vakantie aangeboden in de bungalows door Villapark Eureka. Als eerste kunnen gezinnen in Hengelo en Oldenzaal genomineerd worden via de nachtburgemeesters. Het gaat niet om een eenmalig iets; dit zal uiteindelijk ook een regionaal en landelijk vervolg krijgen. U kunt helpen om passende gezinnen te nomineren voor wie een zorgeloze vakantie welkom zou zijn. Het enige wat u hoeft te doen is een mail te sturen met een aanbeveling en korte uitleg, plus contactgegevens van het gezin dat u nomineert. Voor Hengelo mailt u naar Nachtburgemeester Marijke Agterbosch: agterbosch@home.nl en voor Oldenzaal mailt u naar Nachtburgemeester Toon Brummelhuis: Toon.Brummelhuis@outlook.nl. Deze nominaties staan open tot 30 juni 2020. Gezinnen krijgen hierna persoonlijk bericht met een uitnodiging. De ingediende gegevens worden vertrouwelijk behandeld door de nachtburgemeesters.

Foto & tekst: Martin Meijerink