Afbeelding
Foto:

Dinkelland vult reserves aan mede door vastgoedverkoop

DINKELLAND - De Twentse gemeenten zijn weer druk bezig met hun financiële cyclus op dit moment. Gemeenten hebben 2019 afgesloten met hun jaarrekeningen en kijken al weer vooruit naar de komende begrotingen. Hoewel het gemeentelijke huishoudboekje voor inwoners doorgaans niet zo'n sexy onderwerp is, heeft het wel degelijk een grotere impact op u dan u wellicht denkt.

In Dinkelland was het nieuws over 2019 positief: de gemeente sloot het jaar af met een positief saldo. Men hield dus meer geld over dan verwacht; een positief resultaat van 2,7 miljoen. Dit komt onder meer doordat de gemeente BTW terug kreeg, budgetten die niet besteed werden en de gemeente verkocht maatschappelijk vastgoed. De verkoop van het maatschappelijk vastgoed leverde de gemeente 674.000 op. “In het coalitieakkoord is gesteld dat het hebben en houden van vastgoed geen hoofdtaak van de gemeente is. Met uitzondering van vastgoed voor onderwijs of de eigen bedrijfsvoering. Het afgelopen jaar is vastgoed verkocht om hieraan te voldoen”, licht wethouder Blokhuis toe. Een bijzondere meevaller is het bezwaarschrift dat is ingediend bij de Belastingdienst voor teruggave van de BTW. Wethouder Blokhuis: “Het bezwaarschrift is ingediend over de jaren 2012-2016 en we hebben gelijk gekregen. Daar zijn we heel blij mee. Het is een behoorlijk bedrag, €894.000. Een incidentele meevaller.”


Gereserveerd geld

Het niet uitgegeven geld zal dit jaar ingezet worden. Verder ontving de gemeente nog wat andere leuke meevallers, zoals 260.000 extra uit de algemene uitkering van het Rijk. De gemeente heeft ook al een deel van het geld geoormerkt via zogenaamde stelposten. Dit geld - 900.000 euro - gaat naar zaken zoals het energieloket, de kerkenvisie en warmtetransitie. Hiermee komt het eindresultaat over 2019 uit op 1,8 miljoen euro. Dit wordt opgenomen in de algemene reserves, in het weerstandsvermogen. Dit is een soort spaarrekening voor de gemeente waaruit geput kan worden tijdens onvoorziene omstandigheden.


Grote uitdagingen

Met dit positieve resultaat op de jaarrekening en het aanvullen van de reserves heeft de gemeente ook een best goede uitgangspositie om de begrotingscyclus van dit jaar in te gaan. In sommige andere gemeenten was het beeld over 2019 aanzienlijk minder rooskleurig. Het is echter nog te vroeg om te zeggen of er dit jaar bijvoorbeeld grotere bezuinigingen nodig zijn. De huidige crisis zorgt voor een grote mate van onzekerheid bij de gemeenten. Zo zou het kunnen zijn dat inkomsten achterblijven wanneer mensen minder grond kopen, terwijl de gemeente juist meer uit zou moeten geven aan ondersteuning wanneer het slecht gaat met inwoners en ondernemers. Het sociaal domein is de afgelopen jaren ook een steeds grotere uitgavenpost geworden waar de gemeente maar moeilijk op kan besparen.