Afbeelding
Foto:

We speelden al langere tijd het spelletje hersenkraken. Daar is nu na het uitbreken van het coronavirus brainstormen bij gekomen. Spelletjes die alleen of in groepsverband kunnen worden gespeeld.


Het begon met de uitdaging van een 82-jarige vriendin. Ze probeerde mij mee te nemen in de wereld van het gamen. Daar ben ik, maar ook een aantal leeftijdsgenoten in verzeild geraakt (verslaafd geweest). Gamen is goed voor de geest het maakt je hersenen jonger vertelde ze. Dus mijn motivatie was 'ik wil ook dat mijn hersenen jong blijven'. Ik constateer nu dat het verslavend werkt. En nu ik zo een aantal maanden game alleen, maar ook met leeftijdsgenoten constateer ik dat ik alerter reageer dan voorheen. Je bent wel erg gevat was de opmerking van mijn vriend Toon. Het tegengaan van verval van de cognitieve processen is in ieder geval in gang gezet. En het kan, zo heb ik gelezen, zelfs stoppen en herstellen. Ik probeer mijn vrienden in de vriendenclub te activeren om ook deel te nemen. Niet alleen het gamen is een uitdaging voor ons brein, maar vooral ook een middel om de sociale contacten in stand te houden. Het doorbreekt de eenzaamheid en het verrijkt je leven.


Wil je het goed doen, zo zegt men, dan moet je tien uur per week spelen. Kinderen vragen aan ons ouderen, wat wil je op je verjaardag of op vader of moederdag als cadeau? Een iPad om te gamen of hersenkraken is een bijzonder cadeau. Zo een cadeau brengt je nog veel meer. Gratis facetime of skypen met familie en vrienden over heel de wereld. Ouderenorganisaties kunnen en willen u behulpzaam zijn om ervaringen op te doen. Schroom niet als ze vragen wat je graag hebt voor je verjaardag. Mijn hint is: kies een iPad. Het hersenkraken begint en het gamen volgt, ik weet dat het verslavend werkt, maar dat geeft niet. Roken, alcohol en drugs zijn erger. Ik heb er wel een aantal vrienden bij gekregen en dat stemt ons allen prettig. Je hersenen worden er dan drie jaar jonger op en tien uur per week is veel, maar het loont. Belangrijk is volgens Professor Erik Scherder om je hersenen fit te houden. Ook gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen zullen het risico op een hersenaandoening verkleinen.


Bij de HersenCoach kun je je aanmelden voor een gratis training, gewoon doen er gaat een bijzondere wereld voor je open. Game On de Road Tour


www.hersentraining.nl/hersencoach


Kaatje Knip mei 2020
Reactie: knipkaatje@gmail.com