Afbeelding
Foto:

Extra aandacht voor jonge mantelzorgers

TWENTE - Mantelzorg is een bijzonder zware taak die veel doorzettingsvermogen vergt. Voor volwassenen is dit al een grote uitdaging, maar voor jonge mantelzorgers nog veel meer. Zij krijgen deze dagen extra aandacht tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger.

Maar liefst 1 op de 4 kinderen in ons land groeit op in een gezin met een langdurig ziek of beperkt gezinslid. Deze kinderen en jongeren worden jonge mantelzorgers genoemd. Een groep die veelal onzichtbaar is voor de buitenwacht; ze helpen misschien niet vaak bij de lichamelijke zorg voor een gezinslid, maar moeten wel vaak zelf zorg en aandacht missen. Ze kunnen zich ook flink zorgen maken over het thuisfront, zeker ook in deze crisistijd.

Deel je zorg
Dit kan best lastig zijn, zo weet ook de Twentse Justin, die tijdens de aftrap van de landelijke Week van de Jonge Mantelzorger en de campagne ‘Deel je zorg’ van het ministerie van VWS online in gesprek is gegaan met Minister Hugo de Jonge, presentator Eric Corton, 3FM DJ Frank van de Lende en vlogger Brahim Lakhal.

Leuk programma
JMZ Go! ondersteunt in samenwerking met diverse partners jonge mantelzorgers van 4 tot 21 jaar oud door het organiseren van activiteiten, cursussen, een maatjesproject en individuele ondersteuning. Deze zomer hebben zij een speciaal zomerprogramma aangepast tot de mogelijkheden van deze tijd. Van 9 juli tot en met 13 augustus zullen er wekelijks verdeeld over 2 dagdelen zomerse activiteiten zijn. Denk hierbij aan mountainbike tochten, bosspellen, kanotochten en gezellige picknicks. Met een maximaal aantal van 10 kinderen per dagdeel en een maximale leeftijd van 12 jaar. Kijk voor informatie op: www.jmz-go.nl.