Afbeelding
Foto:

Groene en duurzame openbare ruimte

DINKELLAND - De gemeente Dinkelland wil de openbare ruimte groener maken en tegelijk bijdragen aan de ambities voor meer biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Ook voor u als inwoner gaat dit zichtbaar zijn.

De gemeente heeft een nieuw beeldkwaliteitsplan opgesteld voor de openbare ruimte. Hierin geeft de gemeente aan hoe zij deze ruimte willen onderhouden en inrichten en welke keuzes hiervoor gemaakt zullen worden. De gemeente beheert veel ruimte zoals de pleinen, grasvelden en plantsoenen. Met de juiste inrichting zijn deze niet alleen aantrekkelijk, maar ook nog eens goed voor de duurzame ambities. Het plan geeft onder andere weer hoe schoon en veilig onze woonomgeving moet zijn, welke plekken goed onderhouden moeten worden en welke misschien iets minder.

Bewuste keuzes
Het beeldkwaliteitsplan ‘Dinkelland Groen’ staat voor een duurzaam en klimaatbestendig beheer. Om dit te realiseren gaat de gemeente voor wadi’s met natuurlijke begroeiing, volle plantvakken, vitale beplanting en veilige trottoirs. Door het veranderende klimaat worden vaker hevige regenval en extremere temperatuurstijgingen verwacht. De gemeente zal onder meer de wadi's - bovengrondse waterbergingen - twee keer per jaar maaien; in juni/juli en augustus/september. Door minder vaak te maaien ontstaat begroeiing die regenwater langer vast kan houden. Dit helpt bij extreme regenval. Daarnaast zorgt een natuurlijke begroeiing, met meer bloeiende kruiden, voor een impuls van de biodiversiteit. Niet onbelangrijk, want zonder bijen geen bloemen en zonder bloemen geen groenten, fruit of noten. De algemene beeldkwaliteit voor netheid en onderhoud in de openbare ruimte is op niveau C vastgesteld. Dit betekent dat op de drukbezochte plekken, zoals het centrum, meer afval of onkruid aanwezig kan zijn dan voorheen. In de woonwijken kunt u daarentegen genieten van vollere plantvakken. Hierdoor heeft onkruid ook minder ruimte in het plantsoen. De trottoirs voor voetgangers en mindervaliden onderhoudt de gemeente op onderhoudsniveau B, het standaard onderhoud dat nodig is om veiligheid te garanderen.