Afbeelding
Foto:

Minder regels voor verbouwingen

TUBBERGEN - De gemeente Tubbergen wil het voor inwoners makkelijker maken om aanpassingen en verbouwingen aan hun woningen te realiseren. Met het nieuwe 'veegplan' dat door het college van Burgemeester en Wethouders vastgesteld is, zet de gemeente ook in op het verminderen van overbodige regels.

Een veegplan heeft niets te maken met bezems of straatvegers; het is een meer technische benaming voor een overkoepelend besluit dat in dit geval bestaande bestemmingsplannen actualiseert en vereenvoudigt. Eens in de zoveel tijd moeten gemeenten de bestaande bestemmingsplannen tegen het licht houden om te kijken of het echte gebruik ook overeenkomt met wat er op papier staat. Dit geeft ook de mogelijkheid om overbodige regels te laten varen.


Voordelen

Het nieuwe veegplan, dat formeel nog door de gemeenteraad vastgesteld zal moeten worden, heeft diverse praktische voordelen voor inwoners. Zo zal de huidige oppervlakteregeling voor bijbegouwen verruimd worden. Het nieuwe plan laat mensen 50 procent van het bouwperceel bebouwen. Dit geldt dan tot een maximaal perceeloppervlak van 250 vierkante meter. Verder worden ook veel overbodige regels afgeschaft. Dit is niet alleen gunstig voor de inwoners, maar ook voor de gemeente. "Minder regels zorgen voor een snellere afhandeling en het geeft meer ruimte voor aanpassingen en verbouwingen aan woningen”, legt wethouder Erik Volmerink uit. “Het nieuwe veegplan geeft mensen bijvoorbeeld de mogelijkheid om hun buitenruimtes binnen het bouwperceel makkelijker aan te passen, we merken dat die wens binnen de gemeente steeds meer leeft.”


Duurzamer maken

De gemeente wil met het dereguleren ook het verduurzamen van woningen makkelijker maken. Zo noemt men de pui van de woning. Wanneer men deze breder maakt door het aanbrengen van extra isolatie, is het wel toegestaan om over de rooilijn heen te gaan. Dit maakt een soortgelijke verbouwing een stuk makkelijker.