Verlopen documenten: wat moet ik nu doen in de crisistijd?

DINKELLAND/TUBBERGEN - De coronacrisis is momenteel nog in volle gang, zonder een direct einde in zicht. Ook de gemeentelijke dienstverlening blijft hierdoor nog even op een laag pitje staan. Voor inwoners die nu een verlopen document hebben of een document dat binnenkort verloopt rijst de vraag: wat moet en kán ik doen om een nieuwe te krijgen?

Normaliter is het geen probleem om een nieuw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart te krijgen. Maar het stadium van normaal zijn we al een tijdje geleden gepasseerd. Ook de Noordoost-Twentse gemeenten hebben de dienstverlening fiks aan moeten passen om de veiligheid van bezoekers en personeel te garanderen.


Rijbewijs

Voor mensen met een vers verlopen rijbewijs is er goed nieuws: zij mogen iets langer doen met het rijbewijs. Is uw rijbewijs ná 16 maart dit jaar verlopen? Dan blijft het tot 1 juni 2020 geldig; u hebt dus iets langer de tijd om een rijbewijs te verlengen. Mensen blijven verzekerd en krijgen ook geen boete wanneer zij staande worden gehouden. Deze maatregel geldt voor zowel mensen die een 5 als 10 jaar geldig rijbewijs hebben. Ook rijbewijzen voor beroepschauffeurs vallen onder de regeling. Wie een rijbewijs met kort geldigheidsduur heeft - 1 of 3 jaar - mag helaas niet doorrijden met een verlopen document. Deze bestuurders moeten namelijk een medische keuring ondergaan. Belangrijk om te weten is dat de regeling alleen binnen Nederland geldt; u mag dus niet in het buitenland rijden met uw verlopen document.


Paspoort en ID

Wie een verlopen paspoort of identiteitskaart heeft kan zijn of haar rijbewijs gebruiken als identificatiemiddel. Hebt u dit niet? Of moet u echt een paspoort hebben voor reisdoeleinden? Maak dan een afspraak bij de gemeentelijke balies voor een aanvraag. In Dinkelland belt u: 0541-854100 en in Tubbergen: 0546 628 000. Ook voor het afhalen van een reisdocument moet u een afspraak maken.


Zelf regelen

Veel zaken kunt u als inwoner ook gemakkelijk zelf online regelen bij de gemeente. Kijk dan op: www.tubbergen.nl of www.dinkelland.nl