Afbeelding
Foto:

Hoe komt Twents toerisme door de crisis heen?

TWENTE - De coronacrisis heeft ook nu al een grote impact op de voor Twente erg belangrijke toeristische sector. We trekken jaarlijks vele toeristen uit binnen- en buitenland die genieten van onze mooie natuur en gastvrijheid. Maar de vrees is dat dit seizoen wel eens héél anders kon verlopen dan voorgaande jaren.

Als onderdeel van de landelijke crisismaatregelen zijn veel bedrijven noodgedwongen gesloten. In Twente is momenteel een noodverordening van kracht, die eind maart aangescherpt werd. Hierdoor moesten ook campings en vakantieparken sluiten; ook gasten met seizoensplekken en mensen die al aanwezig waren moesten vertrekken. Bijzonder ingrijpend, zowel voor de gasten als natuurlijk voor de ondernemers zelf.


Onzekerheid

De noodverordening blijft voor onbepaalde tijd van kracht. Dit levert dan ook veel onzekerheid op voor de ondernemers die hiervan afhankelijk zijn. Het verplichte sluiten van de Twentse recreatievoorzieningen is extra zuur omdat ondernemers in andere delen van het land wél open kunnen, zij het met de nodige aanpassingen. Branchevereniging HISWA-RECRON concludeert dat opening in veel gevallen gewoon toegestaan is, met uitzondering van groepsaccommodaties waar het naleven van de maatregelen in praktische zin niet haalbaar is.


Steunmaatregelen

Voor deze getroffen branche komen ook langzaam steunmaatregelen op gang. Zo is de TOGS-compensatieregeling van de Rijksoverheid uitgebreid; ook campings, verhuur van vakantiehuisjes en -appartementen valt hier nu onder. Sinds woensdag kunnen ondernemers een aanvraag indienen via www.rvo.nl. Daarnaast biedt brancheorganisatie HISWA-RECRON leden een voucherregeling aan; gasten kunnen deze dan gebruiken om hun vakantie op een later tijdstip alsnog te verzilveren. Op www.hiswarecron.nl staat aanvullende informatie over de diverse andere regelingen waar ondernemers aanspraak op kunnen maken.


Uitstel of afstel?

Ondernemers hopen uiteraard dat we snel weer terugkeren naar een relatief 'normale' situatie, hoewel dit nog erg ver weg lijkt. Wellicht dat ondernemers toch nog hun jaar redelijk goed af kunnen sluiten als mensen besluiten om later dit jaar hun gemiste vakanties alsnog in te halen. Bovendien is het momenteel amper mogelijk om vakanties in het buitenland te boeken, waardoor wellicht de vraag naar binnenlandse recreatie toe zal nemen voor de nabije toekomst.