Afbeelding
Foto:

Maak uw tuin of balkon aangenaam voor mens en dier

TWENTE - Het voorjaar komt weer goed op gang. Voor wie veel tijd thuis door moet brengen, is een aangename tuin of mooi balkon erg prettig. Je kunt zelf veel doen om deze mooi te maken, maar ook gelijk positief bij te dragen aan de klimaatverandering en voor de dieren.

Deze tijd is ideaal om toch eens te kijken naar de tuininrichting. Veel mensen kozen de afgelopen decennia vooral voor een gemakkelijk te onderhouden tuin: geen gras, bloemen en planten in potten. Dit is jammer, want een echt groene tuin heeft juist veel voordelen. Zo draagt een tuin met gras bij aan de klimaatbestendigheid van de steden. Tegels houden namelijk erg veel warmte vast, wat zeker in de extreme zomers niet aangenaam is.

Mooie tips
Ook de Provincie Overijssel draagt graag bij aan een aangename tuin. Hiervoor is zelfs een aparte Facebookpagina 'Mooi Leven Overijssel' opgezet en bijbehorende website: www.mooilevenoverijssel.nl Hier kunt u onder meer gratis bloemzaadjes aanvragen; er zijn 1.000 zakjes beschikbaar en op is op. De site en Facebookpagina geven onder meer tips en adviezen om bijvoorbeeld een moestuintje aan te leggen, de tuin te vergroenen en samen de lente te proeven met kinderen.

Ook voor dieren
We kunnen met onze tuin of balkon ook bijdragen aan de leefomgeving voor dieren en insecten. Zo draagt een bloemrijke tuin bij aan de voedselvoorziening voor insecten. Ook kunt u een nestkastje ophangen voor vogels; deze eten bijvoorbeeld de eikenprocessierups.