Afbeelding
Foto:

Eerste Overijsselse kievitsei afgelopen weekend gevonden

OVERIJSSEL/ LEMELE - Op de ochtend van zondag 8 maart is op een akker in Dalmsholte aan de voet van de Lemelerberg het eerste Overijsselse kievitsei van dit jaar gevonden. Natuurliefhebber Gerrit Ligtenberg vond het nest met één ei om 09.30 uur. Een week nadat in Gelderland de eerste twee eieren van Nederland werden gevonden. Het nest wordt nu beschermd in verband met de aankomende landwerkzaamheden.

Het ei werd deze maandag gemeld, waarna een medewerker van Landschap Overijssel de vondst zoals gebruikelijk heeft gecontroleerd. Er is vastgesteld dat het om een vers kievitsei gaat. Dit betekent dat het weidevogelseizoen nu ook in Overijssel echt begonnen is! Vrijwilligers trekken tot half juni het land in om op percelen waar landbewerkingen plaatsvinden nesten te zoeken en deze in samenwerking met boeren te beschermen.

Bescherming
Voor weidevogels zoals de kievit draagt ons land een grote verantwoordelijkheid. Zo broeden elk jaar rond de 200.000 broedparen in ons land, ongeveer 25% van de Europese populatie. Op grasland lopen nesten groot risico als gevolg van landbouwactiviteiten, zoals bemesten of maaien. Op akkerland zijn bijna alle nesten in gevaar door werkzaamheden als ploegen, eggen, inzaaien of mechanische onkruidbestrijding in het voorjaar. Maatregelen ter bescherming van de kievit en de eieren zijn dus noodzakelijk. Vrijwilligers en boeren werken samen om de vernietiging van nesten te voorkomen.
Meer informatie over de waardevolle Overijsselse natuur vindt u op
www.landschapoverijssel.nl.

Foto: Gerrit Ligtenberg, trotse vinder van het eerste kievitsei.