Afbeelding
Foto:

Coronavirus bereikt Noordoost-Twente

DINKELLAND / TUBBERGEN - Het was helaas een kwestie van tijd voor de aankondiging zou komen: het corona-virus bereikte deze week ook Noordoost-Twente. Voor de gemeenten was het dan ook zaak om vooral de rust te bewaren in een tijd waar paniek op de loer licht.

Twentenaren zijn gelukkig van nature niet paniekerig aangelegd. Het nieuws van de eerste covid-19 besmettingen werd weliswaar met grote interesse gevolgd, maar van grootschalige paniek was gelukkig geen sprake.


Eerste besmettingen

Afgelopen zaterdag werden de eerste besmettingen vastgesteld in Dinkelland. Specifiek in Ootmarsum, waar een echtpaar in isolatie zit na een positieve test. Hierop is door de GGD Twente een contactonderzoek verricht. Burgemeester John Joosten sprak met het echtpaar na de bevestiging en sprak vooral ook zijn medeleven uit. Ook de komende week worden zij nog nauwlettend in de gaten gehouden om zo verdere verspreiding tegen te gaan. Maandag werd de eerste officiƫle besmetting vastgesteld bij een inwoner van de gemeente Tubbergen. Hier werd de betreffende persoon eveneens in isolatie geplaatst. Burgemeester Wilmien Haverkamp bleef er net als haar buur-burgemeester nuchter om: "We hebben veel vertrouwen in de GGD. Het is een geruststellende gedachte dat de onderzoeken zorgvuldig worden uitgevoerd en de gezondheid van de inwoner wordt gemonitord."


Indammen

Beide gemeenten riepen op om de privacy van de getroffen inwoners te respecteren. Dat dit toch wat onrust veroorzaakt onder inwoners is begrijpelijk, maar men kan zelf ook veel doen om risico's te beperken. Zo adviseren de gemeenten om de uitgebreide adviezen van de GGD en het RIVM te blijven volgen. Deze omvatten onder meer: veel en goed uw handen wassen, niezen en hoesten in uw elleboog, zo min mogelijk het gezicht aanraken en papieren zakdoekjes te gebruiken die na gebruik weggegooid kunnen worden. Wanneer men kampt met concrete klachten zoals aanhoudend hoesten en koorts boven de 38 graden en men contact heeft gehad met iemand uit een risicogebied, dient men de huisarts te bellen.