Afbeelding
Foto:

Collectanten weer op pad voor Amnesty International

OLDENZAAL - Het lijkt voor ons de normaalste zaak van de wereld: gelijke rechten voor mannen en vrouwen, trouwen met de liefde van je leven en uitkomen voor je mening. We vergeten bijna dat veel mensen die vrijheid niet hebben. Amnesty International komt op voor mensen die worden vervolgd, gemarteld of onderdrukt voor wat ze zeggen of wie ze zijn. In de gemeente Oldenzaal zullen van 9 tot en met 14 maart weer collectanten langs de deuren gaan.

Het is inmiddels alweer de achttiende keer dat deze landelijke collecte wordt georganiseerd. In 2019 gingen in heel Nederland 12,5 duizend collectanten op pad. Ze haalden daarbij in totaal ruim € 1,2 miljoen op. In Oldenzaal leverde de actie toen een bedrag van 2687,17 euro op.

Leven in vrijheid
Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Met acties, lobby, campagnes en rapporten oefent de organisatie druk uit op machthebbers die de rechten van mensen schenden. Dat blijkt een effectieve methode. Gewetensgevangenen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast en martelingen stoppen.

Onafhankelijk
De organisatie wil altijd onafhankelijk zijn en zich overal tegen kunnen uitspreken, tegen welke autoriteit dan ook. Daarom neemt men nooit geld aan van overheden of politieke groeperingen. De opbrengst van de jaarlijkse collecte is dus onmisbaar om onderzoek te kunnen doen en actie te blijven voeren.

Druk zetten helpt echt
Hoe ziet die actie er concreet uit? ‘Ik heb me in mijn leven nog nooit zo gesteund gevoeld’, vertelde Vitalina Koval nadat Amnesty voor haar in actie kwam. Koval is het boegbeeld van de Oekraïense LHBTI-gemeenschap. Ze werd bedreigd en aangevallen. Internationale druk zorgde ervoor dat de politie haar beschermde.
Meer informatie is te vinden op: www.amnesty.nl.