Afbeelding
Foto:

ROVA onderzoekt
inhoud containers

DINKELLAND/TUBBERGEN - De inwoners van Dinkelland en Tubbergen zijn steeds beter bezig om hun afval te scheiden. Door beter te recyclen krijgen niet alleen meer grondstoffen een nieuw leven, maar kunnen ook de kosten voor verwerking omlaag wat weer gunstig is voor de burger.

De ambitie is om uiteindelijk naar een geheel afvalloos Twente te gaan, waarbij alles wat we nu nog zien als afval hergebruikt zal worden als grondstof voor nieuwe producten. Sinds de invoering van de GFT-, papier- en verpakkingscontainers en de diverse milieupleintjes met glas- en textielbakken is de hoeveelheid kilo's restafval per inwoner afgenomen.

Controle
De afgelopen tijd hebben de gemeenten en ROVA veel geïnvesteerd in voorlichting op het gebied van afvalscheiding. Om nu te kijken of de boodschap ook echt goed over is gekomen, gaat ROVA de inhoud van de verpakkingscontainers beoordelen. Bij het inzamelen van afval loopt dan een voorloper mee, die steekproefsgewijs de inhoud van de containers bekijkt. Wanneer er in een verpakkingscontainer onjuiste afvalsoorten zitten, zal de container niet geleegd worden. De container wordt dan voorzien van een hangkaart met uitleg: waarom de container niet geleegd is en hoe men de container later alsnog kan laten legen.

Beter inzicht
Door de inhoud van de verpakkingscontainers te beoordelen krijgen de gemeenten en ROVA beter inzicht in hoe de inzameling nog beter kan worden. De ervaring leert op dit moment dat er nog regelmatig verkeerd afval tussen de ingezamelde grondstoffen zit. Dit zorgt voor vervuiling, waardoor een lading afgekeurd moet worden. Slecht voor het milieu, maar het levert dus ook extra kosten op.

Hergebruiken
De meeste afvalsoorten zijn tegenwoordig heel goed te gebruiken. Zo is glas koploper op dit gebied; het is relatief oneindig bruikbaar door het om te smelten in een nieuwe vorm. Ook groente-, fruit- en tuinafval heeft veel nuttige gebruiksmogelijkheden. Bijvoorbeeld als voedzaam compost, maar ook voor opwekking van energie.