Afbeelding
Foto:

Betere bescherming boerenlandvogels nodig

TWENTE - Wie zijn ogen goed de kost geeft in het Twentse landschap, ontdekt een mooie diversiteit aan vogels. Maar: de vogelstand staat wel absoluut onder druk. De typische vogelsoorten die je aantreft op en om het boerenland hebben een moeilijke tijd. Landschap Overijssel wil mensen daarom activeren om na te denken over het beschermen van deze soorten.

De boerenlandvogels in ons land hebben het lastig. Soorten als de grutto, wulp, kievit en scholekster nemen in aantal af, onder andere door predatie van eieren en kuikens of landwerkzaamheden. Bescherming is daarom hard nodig! In Overijssel gaan jaarlijks honderden vrijwilligers op pad om nesten en jonge vogels op te sporen met als doel deze te beschermen. Veel vrijwilligersgroepen zijn op zoek naar extra hulp. Daarom organiseert Landschap Overijssel voor (nieuwe) vrijwilligers de basiscursus 'Bescherming boerenlandvogels'. De belangstelling voor het onderwerp is groot; de eerste cursus van dit jaar zat zo snel vol, dat een tweede cursus is ingepland!

Volgende cursus
Landschap Overijssel organiseert op woensdag 26 februari 2020 in Heeten de basiscursus 'Bescherming boerenlandvogels' voor (nieuwe) vrijwilligers. Graag aanmelden vóór half februari via www.kennisrijk.landschapoverijssel.nl.

Programma
De basiscursus 'Bescherming boerenlandvogels' is een theoretische cursus waarin je kennismaakt met soorten als de kievit, grutto, tureluur en scholekster. Je leert hoe je verschillende soorten herkent, hoe je nesten vindt, welke bedreigingen er zijn en wat jij kunt doen voor het behoud. Tot slot leer je monitoren, o.a. door het digitaal invoeren van gegevens via jouw smartphone. Na afloop van de cursus word je in contact gebracht met een bestaande vrijwilligersgroep, waar je de opgedane kennis in de praktijk gaat brengen. De cursus is geschikt voor iedereen met interesse voor natuur en het landelijk gebied, jong en oud, mits de intentie aanwezig is om als vrijwilliger aan de slag te gaan.