Afbeelding
Foto:

Raad geeft signaal af rondom stikstofproblematiek

TUBBERGEN - Koop bedrijven niet gedwongen op in het Natura 2000-gebied 'Springendal & Dal van de Mosbeek' en zorg voor een gezamenlijke gebiedsgerichte aanpak met meer kansen voor innovatie en gerichte bronmaatregelen om de uitstoot van stikstof te verlagen. Samengevat is dit de boodschap die de gemeenteraad van Tubbergen aan de Provincie Overijssel en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil overbrengen. Via een motie heeft de raad het college de opdracht gegeven hun zorgen onder de aandacht te brengen bij deze organisaties.

Wethouder Erik Volmerink legt uit: "Als college willen we de belangen van al onze inwoners zo goed mogelijk behartigen, waaronder ook de belangen van agrariërs. Daarom brengen we signalen uit onze samenleving ook onder de aandacht bij andere partijen, in dit geval de Provincie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)."

Brief van het college
In een brief aan die partijen schrijft het college: "De problematiek rondom stikstof is een breed maatschappelijk probleem, waarbij de landbouw een deel van de oplossing kan bieden. Echter, er moet wel rekening worden gehouden met het belang van de agrarische sector in onze gemeente. De agrarische sector levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en is één van de economische dragers in onze gemeente. Gelet hierop is van belang dat veehouderijen niet worden geconfronteerd met beleidswijzigingen zonder dat er rekening wordt gehouden met de bestaande rechten. De sector moet voldoende tijd krijgen om in te kunnen te spelen op de gewijzigde omstandigheden."

Zoeken naar oplossingen
Het college heeft de motie ook naar de raden van de Overijsselse gemeenten, de Provinciale Staten van Overijssel en de Tweede kamer verstuurd. Het belangrijkste voor de gemeente is om te voorkomen dat agrariërs gedwongen met hun bedrijf moeten stoppen. Er bestaan hiervoor meerdere oplossingen. Wethouder Volmerink ligt toe: "Daarom hebben we bijvoorbeeld ook de ervencoaches". Zij helpen boeren graag bij het bespreken moeilijke vraagstukken, van asbestverwijdering tot de bedrijfsovername of het inslaan van een nieuwe richting."