Afbeelding
Foto:

Dementievriendelijk certificaat Sportcentrum Vondersweijde

OLDENZAAL - Sportcentrum Vondersweijde in Oldenzaal nam afgelopen week het certificaat voor dementievriendelijkheid in ontvangst. Op 13 januari ontvingen zij dit uit handen van Truus Kamphuis, voorzitter van Dementie Twente.

Begin 2019 werd een informatiebijeenkomst georganiseerd voor een dementievriendelijk Oldenzaal. Dat was het eerste moment waarop manager Shelly Jambor al dacht dat haar organisatie hier iets mee moest doen. Afgelopen jaar had ze een gesprek met de vrouw van een demente man. Zij kwamen regelmatig zwemmen, maar door zijn veranderende gedrag was dit niet langer mogelijk. Medewerkers wisten niet wat er aan de hand was. Pas veel later bleek de man in kwestie dementie te hebben. Dit was een eyeopener voor Jambor. Hoe is het mogelijk dat werknemers niet wisten dat dit het geval was? Hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen? Omgaan met mensen met dementie vereist een speciale aanpak. Reden te meer om Vondersweijde dementievriendelijk te maken.
Bijna alle medewerkers van Sportcentrum Vondersweijde ontvingen afgelopen november hun Dementievriendelijk certificaat. In de cursus hebben ze geleerd hoe ze dementie kunnen herkennen en hoe ze bezoekers met dementie kunnen helpen. De gemeente stimuleert ook andere organisaties om dit te doen.