Afbeelding
Foto:

Theo Schouten blikt terug

OLDENZAAL - Oud burgemeester Theo Schouten blikt terug op het afgelopen jaar. Zijn eerste jaar na het vertrek als burgervader. Hoe is het hem vergaan?

"Uitstekend! Het bevalt ons beiden heel goed als pensionado: meer tijd voor dingen waar we eerder (te) weinig tijd voor hadden, zoals op vakantie gaan, de kleinkinderen, muziek, wandelen, lezen en sporten. Er is ruimte gekomen voor vrijwilligerswerk en voor mantelzorg. Al met al is het jaar omgevlogen! In het eerste jaar na mijn pensionering ben ik heel bewust terughoudend geweest als het gaat om contacten met mensen met wie ik de afgelopen jaren intensief heb samengewerkt, zoals collegeleden, ambtelijke medewerkers op het stadhuis en raadsleden. Nu is er meer ruimte voor allerlei privé-contacten. Per saldo is de balans positief." Schouten is ook actief gebleven op sociaal vlak: "Ik ben lid gebleven van de Groote Sociëteit en van de Lions. Ben in mei voorzitter geworden van de Stichting Twentse Matthäus Passion."

Mooiste momenten
"De mooiste momenten vond ik het streekbezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima aan Noordoost Twente, de huldiging van Olympisch kampioene Sanne Wevers en de jaarlijkse Carnavalsoptocht. Verder: De protestactie met collega-burgemeesters uit het grensgebied bij de Brandenburger Tor in Berlijn. Mijn afscheid als burgemeester in december 2018, waarbij ik tot ereburger van Oldenzaal ben benoemd."

Welke rol?
Hoe ziet Schouten zijn rol als hij terugblikt: burgervader of burgemeester? "Eerder vader dan meester. Ik heb er altijd naar gestreefd om tussen de mensen te staan en niet erboven. Volgens mij is dat ook wel herkend door de mensen. Het burgemeesterschap doe je slechts tijdelijk en daarna ben je weer gewoon burger, net als iedereen. Dat heb ik altijd goed voor ogen gehouden en dat maakte het ook makkelijker om ermee te stoppen." Er was na zijn vertrek ook ruimte voor nieuwe dingen. "Naast de bestuurlijke nevenfuncties die ik al had ben ik met twee nieuwe gestart, bij de Stichting Twentse Matthäuspassion en bij Stichting De Klup in Almelo. Daarnaast ben ik samen met mijn vrouw gaan golfen."

Mooiste plek
De mooiste plek van Oldenzaal is volgens Schouten nog steeds de Oale Grieze; de Plechelmusbasilliek. "Een eeuwenoud uniek bouwwerk. De basiliek is historisch gezien van enorme betekenis geweest voor de ontwikkeling van de stad, zowel in kerkelijk als in economisch en bestuurlijk opzicht. Er gaat een grote rust van uit als je op een doordeweekse dag in de kerk gaat zitten.

Het geheim
Wat was het geheim van een succesvol burgemeesterschap? "Dat Oldenzaal – na Goor en Haaksbergen - mijn derde gemeente was als burgemeester, waardoor ik bedacht kon zijn op allerlei valkuilen die zich plotseling voordoen. Ook is het belangrijk om voor jezelf een goede mengvorm te vinden tussen betrokkenheid tonen en toch enige afstand bewaren. Want je kunt het niet iedereen naar de zin maken." Of hij wel eens bedreigd is? "Een enkele keer, maar het heeft niet veel impact gehad omdat de dader een 'goede' bekende was van de politie. Die wist daar prima mee om te gaan." Schouten volgt nog dagelijks de lokale ontwikkelingen. "Ik begin nog steeds elke ochtend als eerste met de Oldenzaalse pagina's in Tubantia op mijn iPad. De betrokkenheid zal er altijd blijven, want ik kijk terug op een fantastische periode in Oldenzaal!"

Foto en tekst
Martin Meijerink