Afbeelding
Foto:

Iets rustiger jaar voor brandweer

TWENTE - In 2019 kwam Brandweer Twente 4.093 keer in actie om brand te bestrijden en hulp te verlenen. Dat is minder dan in 2018. Toen waren er 4.452 incidenten.

Vanuit 29 kazernes verleende de brandweer gemiddeld 11 keer per dag hulp aan de inwoners van Twente. Op de site jaarbericht.brandweertwente.nl staat een overzicht van alle incidenten en overige activiteiten van het afgelopen jaar.

Noordoost-Twente
In Dinkelland ging de brandweer 48 keer op pad voor brand, één uitruk minder dan het voorgaande jaar. Het aantal automatische meldingen daalde fiks; van 26 naar 18. Daarentegen nam het aantal ongevallen en algemene dienstverlening toe. In Tubbergen daalde het aantal uitrukken voor brand fors: van 52 naar 39 afgelopen jaar. Het aantal automatische meldingen steeg helaas van 17 naar 23, evenals ongevallen. Voor algemene dienstverlening zoals liftopsluiting en de figuurlijke kat in de boom moest men 33 keer op pad, tegenover 37 keer in 2018.

Gemiddeld jaar
"We hebben in 2019 een gemiddeld jaar achter de rug", vertelt Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. "Wel minder incidenten dan in 2018, maar dat was ook een druk jaar door stormdagen en de buitenbranden in de zomerperiode. Het aantal branden bleef gelijk, van 1.468 in 2018 naar 1.467 in 2019. Helaas zijn in 2019 twee personen om het leven gekomen bij een woningbrand. Beide in Almelo. Dat zijn natuurlijk incidenten met veel impact. Voor de direct betrokkenen, maar ook voor ons als hulpverleners." In 2019 waren er minder ongevallen en minder dienstverleningsincidenten. Hierbij moet je denken aan het verlenen van assistentie aan de ambulance, liftopsluitingen en hulpverlening aan dieren. "We zien wel weer een toename van het aantal automatische meldingen. Dit is natuurlijk geen goede ontwikkeling en hier zullen we in 2020 weer meer aandacht aan moeten geven", aldus Wevers. Een belangrijk thema voor 2020 wordt de rechtspositieregeling voor vrijwilligers. "Vrijwilligheid bij de Nederlandse brandweer kan in de huidige vorm niet blijven bestaan, dit omdat de rechtspositie van vrijwilligers in strijd is met de Europese regelgeving", vertelt Wevers. "Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de Twentse brandweer waar we mee aan de slag moeten."