Afbeelding
Foto:

Gemeenten hebben warmtevisie klaar

TWENTE - De vier Noordoost-Twentse gemeenten hebben hun gezamenlijke warmtevisie gepresenteerd. De gemeenten werken hiermee samen aan het realiseren van belangrijke milieudoelen. Zo moeten in 2050 alle Nederlandse woningen van het gas af zijn. Om sturing te geven aan dit proces hebben Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen een gezamenlijke visie ontwikkeld. Deze ligt nu ter inzage bij de gemeenten en is online in te zien.

In deze warmtevisie geven de vier gemeenten aan hoe zij de overgang naar aardgasloze woningen willen vormgeven. De afgelopen maanden werd ook al per wijk gekeken wat er precies nodig is om dit op de meest praktische en meest betaalbare manier uit te kunnen voeren binnen de huidige inzichten en technische mogelijkheden. Het afsluiten van bijvoorbeeld een relatief nieuw gebouwde wijk brengt andere uitdagingen met zich mee dan een wijk waar de woningen juist relatief oud zijn. De gemeenten zijn belangrijke kartrekkers, omdat veel particulieren juist liever de kat uit de boom kijken tot het zover is. De tijd gaat straks wel dringen.

Wijkuitvoeringsplannen
Als de warmtevisie door de verschillende colleges en vervolgens door de gemeenteraden is vastgesteld, volgen er in 2020 gesprekken met dorpsraden, inwoners, plaatselijke werkgroepen duurzaamheid en andere belanghebbenden in de verschillende gemeenten. Per wijk worden zogenaamde 'wijkuitvoeringsplannen' opgesteld waarin voor die wijk wordt uitgewerkt hoe de woningen van het aardgas afgaan. De NOT-gemeenten hebben een globale planning gemaakt met daarin welk dorp of welke wijk wanneer klaar moet zijn met het wijkuitvoeringsplan.

Samen doen
"Het is nieuw, het is anders en daarom spannend", vinden de wethouders. "De warmtetransitie is een enorme uitdaging, die we alleen kunnen volbrengen als we hierin nauw samenwerken met inwoners, ondernemers, waterschappen, netwerkbeheerders, woningbouwcorporaties en gemeenten. Met elkaar gaan we voor een aardgasvrij Noordoost Twente op een manier die haalbaar en betaalbaar is."