Afbeelding
Foto:

Betere nazorg na financiële problemen

OLDENZAAL - Inwoners uit de schulden helpen is een goed streven. Maar beter is nog om te voorkomen dat ze ín de schulden komen of na de hulp weer terugvallen. Het Sociaal Team Oldenzaal, Impuls, de Stadsbank Oost Nederland en Profes Bewindvoering werken nauwer samen om dit laatste te voorkomen met betere nazorg.

Inwoners met financiële problemen kunnen bij diverse organisaties terecht voor ondersteuning. Bijvoorbeeld een professionele bewindvoerder of het budgetbeheer door de Stadsbank Oost Nederland. Zij zorgen ervoor dat deze mensen na een tijdje weer grip krijgen op hun eigen financiën. Maar: doorgaans eindigt hier ook gelijk de hulp. "In sommige gevallen blijkt het niet makkelijk om na het stoppen van deze ondersteuning zelf weer verantwoordelijk te zijn voor het huishoudboekje. Om te voorkomen dat inwoners opnieuw in de problemen komen, is deze maatregel bedacht. Liever voorkomen dan genezen", aldus wethouder Rob Christenhusz.

Preventie
De preventieve ondersteuning wordt geboden door een vrijwilliger van Humanitas Thuisadministratie. Inwoners die voor deze extra vorm van ondersteuning in aanmerking komen, worden persoonlijk benaderd. De gemeente Oldenzaal ondersteunt dit initiatief, omdat het preventief werkt. Doel is om het welzijn van Oldenzalers te verhogen en om hogere kosten in de toekomst te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen.