Afbeelding
Foto:

Proef met Wijk-GGD'er voorkomt escalatie

DINKELLAND / TUBBERGEN - In Tubbergen en Dinkelland zijn twee nieuwe 'wijk-GGD'ers' aan de slag gegaan. Het betreft hier een proefproject in samenwerking tussen de beide gemeenten en de GGD Twente. Jessica Mensink en Gerhard ter Maat zullen ingezet worden om mensen met brede problemen te helpen op lokaal niveau.

In de samenleving is een toename van het aantal kwetsbare mensen zichtbaar; ook in Dinkelland en Tubbergen. Het gaat hierbij om groepen die lang niet altijd zelf hulp zoeken, maar waarbij bijvoorbeeld hun omgeving zich wel zorgen maakt. De wijk-GGD'er is ervoor bedoeld om signalen van zorg of overlast vroegtijdig op te vangen en hulp te organiseren voordat situaties uit de hand lopen. Hierdoor kan vaak worden voorkomen dat mensen (meer) in de problemen komen, dat de situatie escaleert of dat er onrust in de omgeving ontstaat.

Achtergronden
Gerhard ter Maat is de aangewezen persoon voor Tubbergen. "Ik ben jaren werkzaam geweest als verpleegkundige in de psychiatrie en nu sinds kort als sociaal verpleegkundige. Dit past dus heel goed in mijn straatje. Juist dat de functie zo laagdrempelig is ingestoken en dat we mensen daadwerkelijk kunnen helpen vind ik heel prettig. Vaak komen we vroeg in beeld en voorkomen daarmee grotere problemen. En dat is fijn." "Gerhard gaat dichtbij onze inwoners aan het werk en wanneer hij wordt ingezet gaat hij samen met de persoon in kwestie kijken naar een mogelijke oplossing. Het is niet de bedoeling op voorhand wat op te leggen, maar echt samen kijken naar de situatie en bepalen wat het beste werkt", vertelt wethouder Berning van Tubbergen. Iedereen kan in principe een melding doen bij de Wijk GGD'er wanneer er zorgen zijn. Ook als er sprake is van een onderbuikgevoel dat er iets niet klopt. Jessica Mensink geeft als sociaal verpleegkundige invulling aan deze nieuwe functie in Dinkelland. "Ik heb jaren in de psychiatrie en verslavingszorg gewerkt en dus veel ervaring die bij de uitvoering van deze functie goed van pas komt."

Neem contact op
Heeft u zorgen om iemand in uw omgeving? Neem dan in Tubbergen contact op met Gerhard ter Maat. Dit kan op
werkdagen op 06-50067235 of via g.termaat@ggdtwente.nl. In Dinkelland met Jessica Mensink: op 06-50067248 of via e-mail op j.mensink@ggdtwente.nl.