Afbeelding
Foto:

Column: Fijne Kerstdagen!

OLDENZAAL - Sinterklaas en Zwarte Piet zijn geweest, het was een gezellig samenzijn met mijn familie. De fondueschotels vis en vlees samengesteld en aanbevolen in de folders van buurtsuper de Jumbo waren perfect. Niet te veel en niet te vet.

Toen ik bij de super in de rij stond, want daar is alles groter en goedkoper en klaar voor gebruik, realiseerde ik mij dat ik vroegtijdig voor kerst zou moeten inslaan. Want de boeren komen in actie tegen de supermarktgiganten en dat juist voor kerst. Maar waarom in de periode van kerst en oud en nieuw?

Anne Fleur; een mooie naam en fris koppie achter de kassa, studeert economie, laat het scanapparaat het werk doen, en ze wenst mij nu al fijne kerstdagen. Hier word je toch niet wijzer van denk ik. Maar ik weet: "een slimme meid moet op haar toekomst zijn voorbereid". Dus is dit haar bijbaantje, er wacht immers nog een forse studieschuld om af te lossen.

Hoofdrekenen, dat was het vroeger en dat zou het nu ook nog moeten zijn. Alsof ze van slag is wenst ze mij nogmaals fijne kerstdagen. Het lijkt wel ingestudeerd of is het een opdracht van de Jumbo? De kerst staat er aan te komen en dat zal ze bedoelen. Ik haat Kerst, of liever het heilige of zalige wat men uitspreekt. Die laatste weken van het jaar moeten we ineens weer lief en aardig zijn en vooral aardig doen.

Wat een geforceerde hoffelijkheid wordt er tentoongespreid. En wat als je binnen de muren van je huis, alles wel kort en klein wilt slaan. Elkaar nu al vervloekt en ook nog worstelt met de vraag hoe de feestdagen door te komen. Het hele jaar hebben we toch tijd, en gelegenheid gehad. Tijd om de zorg rond je eigen ouders of schoonouders. Tijd die je voorbij hebt laten gaan en geen aandacht heb gegeven aan je oud collega en vriend die op een bezoekje zat te wachten. Ja je voornemens zijn goed, zelf koken met kerst. Rivierkreeftensoep, reerug voorverpakt met een handige bijgesloten hoe te doen lijst. En dan de wijn, de kaarsjes en bijpassende muziek met Corry Konings.

Wat mij aangaat kan kerst mij gestolen worden als het op deze manier moet gaan. Nee nee, het moet niet zo. Gooi de franje van je af maak een heerlijke boerenkool met worst, eet en eet gezellig met je mond maar ook met je hart. Het hele jaar hebben we gelegenheid gehad, samen mosselen te eten, cataplana te maken, erwtensoep of macaroni met boterhamworst of Zoer vleis. Ik hoor ze nog zeggen bij vertrek, Kaatje het was heerlijk. Dus nodig die vriend of vriendin uit, die jij als vriend heb gekozen boven die ander. Die vriend of vriendin die om je geeft en jij op jouw beurt om hem of haar. En denk: vrede op aarde zal een gedachte blijven van hoop en dat is goed, want hoop doet leven.

Kaatje Knip.december 2019
Reactie: mail Knipkaatje@gmail.com