Afbeelding
Foto:

Steeds betere aanpak van kinderarmoede

TWENTE - Hoewel er nog steeds veel kinderen in Nederland zijn die leven in armoede, neemt het aantal kinderen in langdurige armoede wel af. In Noordoost-Twente ligt het aantal kinderen dat opgroeit in armoede gelukkig relatief laag.

Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal kinderen dat in 2018 opgroeide in een gezin met een laag inkomen relatief stabiel is gebleven. Dit na enkele jaren van daling. Een positieve trend is wel dat de hoeveelheid kinderen die langdurig opgroeien in armoede afgenomen is. Ook in Twente zijn de verschillen groot van plaats tot plaats. Zo is Enschede koploper met 12,4 procent van de kinderen die opgroeit in armoede. Ook Almelo heeft een hoog percentage: 10,2 procent. In Losser zit dit percentage op 6 procent, in Dinkelland 3,6 procent en in Tubbergen 3 procent. Nog wel 3 procent te veel uiteraard, maar in de bredere context een relatief kleine groep. Met name kinderen uit eenoudergezinnen lopen een groot risico op armoede; deze zien we relatief weinig in Noordoost-Twente.

Grote impact
Het opgroeien in armoede heeft een grote impact op de totale levenssfeer van deze kinderen. Ze groeien vaak op in een sociale huurwoning, ze gaan zelden op vakantie, er is minder geld voor kleren en zaken zoals een computer en andere dingen die voor leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn. Hierdoor lopen deze kinderen ook een risico op sociale uitsluiting.

Steun
In Almelo is gelukkig veel steun om ervoor te zorgen dat deze kinderen toch zoveel mogelijk leuk op kunnen groeien. Zo kunnen zij gebruik maken van onder meer het Jeugdfonds Sport en Cultuur, voor onder meer een bijdrage aan de sportcontributie. Daarnaast heeft de gemeente uiteenlopende regelingen beschikbaar voor de ondersteuning van minimagezinnen. Deze zijn echter lang niet altijd bij de doelgroep bekend. Wellicht hebt u recht op bepaalde vormen van ondersteuning. Kijk hiervoor ook eens op: www.dinkelland.nl of www.tubbergen.nl