Afbeelding
Foto:

Gemeenten brengen carbid-regels onder de aandacht

DINKELLAND / TUBBERGEN - De jaarwisseling staat al weer bijna voor de deur. In de steden gaat dit altijd gepaard met het afsteken van veel vuurwerk. In het buitengebied doen we het vaak ietsje anders: hier blijft het carbidschieten een mooie traditie om het nieuwe jaar in te luiden.

Het carbidschieten is een heel andere traditie dan het normale vuurwerk. Een veel socialer traditie: de gemeenschap komt bij elkaar om eens een dagje lekker te knallen, al dan niet onder het genot van een oliebol en een alcoholische versnapering. En zolang iedereen zich redelijk aan de regels van gezond verstand houdt, is er niets aan de hand.

De regels
Enkele jaren geleden stelden Dinkelland en Tubbergen enkele regels op om het carbidschieten in goede banen te leiden. Niet zozeer op basis van dingen die niet mogen, maar meer regels die bijdragen aan een veilig feest zowel voor de afstekers van carbid als omstanders. In Dinkelland en Tubbergen zijn de regels als volgt: het afsteken van carbid mag op oudjaarsdag vanaf 10.00 uur 's ochtends en uiterlijk op nieuwjaarsdag tot 02.00 uur. Binnen de bebouwde kom mag men schieten met maximaal 1 liter bussen, daarbuiten maximaal 30 liter. Ook dient men zeker 50 meter van een openbare weg af te zitten. Verder moet er altijd een duidelijk herkenbare, nuchtere toezichthouder zijn. Kijk ook op: www.dinkelland.nl voor de verdere regels.