Afbeelding
Foto:

Gemeenten in actie voor geweld tegen vrouwen

TUBBERGEN / DINKELLAND - De gemeenten Dinkelland en Tubbergen haken aan bij de actie Orange the World. Deze week deden zij en veel Nederlandse gemeenten mee met dit initiatief. Op 25 november werden daarom in heel Nederland panden aangelicht in het oranje.

In Denekamp werd de Sint Nicolaaskerk maandag in het oranje aangelicht, in Tubbergen het gemeentehuis. De kleur oranje stond hierbij symbolisch voor de zonnige toekomst die vrouwen tegemoet gaan in een wereld zonder geweld. In Dinkelland ontstak wethouder Ilse Duursma de verlichting, samen met Theo Hijkoop, regionaal projectleider Twente van het actieprogramma 'geweld hoort nergens thuis'. In Tubbergen deed burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker dit, samen met Chantal Veltmann, procesmanager Sociaal Domein Noaberkracht Dinkelland Tubbergen.

Belangrijk thema
De gemeenten werken samen met de politie, welzijn en andere partners aan het versterken van de positie van de vrouw. Het tegengaan van geweld is hierbij ook een belangrijk thema. Landelijk gezien kreeg ongeveer zes procent van de volwassen vrouwen de afgelopen vijf jaar te maken met geweld. In de meeste gevallen gaat het om fysiek geweld. Hoewel het aantal geweldsincidenten gelukkig wel daalt, valt er dus nog wel veel winst te behalen. In Twente kan men onder meer bij het Veilig Thuis Twente terecht voor het melden van huiselijk geweld. U kunt Veilig Thuis Twente 24 uur per dag bereiken via het telefoonnummer 0800-2000, zie www.veiligthuistwente.nl

Breed initiatief
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten.