Afbeelding
Foto:

Alpenhoorn versterkt midwinterhoornblazers

OLDENZAAL - Het midwinterhoornblazen is verheven tot immaterieel cultureel erfgoed. Het staat volop in de belangstelling. Eigenlijk het gehele jaar is er aandacht voor het onderwerp midwinterhoorn.

Ook buiten het blaasseizoen is er van alles te beleven. Zo zijn de blazers druk in de weer om takken van bomen te zagen en om te toveren tot een midwinterhoorn. De cursussen midwinterhoorn maken staan dan ook volop in de belangstelling. Omdat men niet het hele jaar mag blazen op de midwinterhoorn werd gezocht naar een alternatief om bezig te blijven. Men kwam zo ongeveer zes jaar geleden op het idee om ook te gaan blazen op de Alpenhoorn - dat mag het hele jaar.

Mooie opzet
Spontaan werd het initiatief ondersteund door onze Twentse boeren die het benodigde hout beschikbaar stelden om een Alpenhoorn te kunnen vervaardigen. Zeer professioneel is men te werk gegaan en Oldenzalers weten elkaar te vinden en te ondersteunen. Want hoe zaag je zo'n stam recht door? Vakman en meubelmaker Jos Lansink kwam te hulp; het jongere broertje van Gerard Lansink (79) en Alpenhoornblazer. Jos Lansink was bereid om de midwinterhoorn / Alpenhoornblazers behulpzaam te zijn met het doorzagen van de stammen. Na ruim zes jaar werk is het gelukt en staan er maar liefst acht zelfgemaakte Alpenhoorns en Alpenhoornblazers op rij. Nu het project Alpenhoorn maken is afgerond, is het tijd om de ondersteuner Jos Lansink een serenade te brengen. Een speciale compositie geschreven door Jozef Kolmschot (72) werd in de werkplaats van meubelmakerij Lansink ten gehore gebracht, als dank voor de medewerking door Jos Lansink gedaan.

Foto en tekst
Martin Meijerink