Afbeelding
Foto:

Zorgen over toekomst agrarische sector

DINKELLAND - De stikstofproblematiek bezorgt zowel de agrarische sector als de lokale politiek in Twente veel slapeloze nachten. De agrarische sector is voor Noordoost-Twente naast het toerisme nog steeds een belangrijke tak; eentje die sterk onder druk staat als gevolg van steeds strengere milieuregels.

Het CDA Dinkelland vroeg dinsdag aandacht voor de agrarische sector bij de begrotingsbehandeling. Aanleiding is de mogelijk gedwongen sluiting van agrarische bedrijven rond de Natura 2000 gebieden. Zoals vaste lezers ongetwijfeld weten: Noordoost-Twente heeft veel natuur die hier onder valt. Onder meer het gebied 'Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek' tussen Ootmarsum en Oldenzaal. Maar ook 'Bergvennen en Brecklenkampse veld' richting de grens, het gebied 'Dinkeldal' - ruim 500 hectare -, 'Springendal en Dal van de Mosbeek' en 'landgoederen Oldenzaal'. Kortom, wie een cirkeltje trekt rond alle gebieden ontdekt dat praktisch iedereen wel in de buurt van zo'n gebied zit. Grondeigenaren rondom deze beschermde natuurgebieden moeten nu al voldoen aan een hele reeks strenge eisen om hier te kunnen werken en leven. Nu er fikse aanvullende maatregelen nodig zijn om binnen de stikstofkaders te blijven, is ook mogelijke gedwongen sluiting van bedrijven een overweging.

Behoud vergunningen
Het CDA wil dat de bestaande vergunningen gerespecteerd worden en dat innovatie in de agrarische sector mogelijk blijft. Ze willen graag voorkomen dat de agrarische sector in Dinkelland op slot wordt gezet. Noordoost-Twente is een belangrijk agrarisch-toeristisch gebied, waarbij ook natuur en landbouw samen nodig zijn voor behoud van het landschap. Zij roepen het college van B&W van Dinkelland dan ook om om samen met anderen zich in te zetten voor een toekomstbestendige koers van het landelijk gebied in Overijssel. De komende weken zullen veel gesprekken gevoerd worden tussen overheden zoals de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Provincie Overijssel en diverse ministeries. Sluiting van agrarische bedrijven rond Natura 2000 gebieden lost het probleem niet op, zo is de gedachte bij de CDA'ers.