Afbeelding
Foto:

Gas besparen door betere afstelling CV-ketel in Losser

LOSSER - Maandag 11 november is er in Losser een informatiebijeenkomst over het beter afstellen van de CV-ketel om zo gas te besparen. Specifiek worden inwoners van de buurt Voswinkel en omgeving in Losser West uitgenodigd om deel te nemen. De bijeenkomst is namelijk onderdeel van een pilot vanuit een nieuw buurtinitiatief met als doel om gas te besparen.

Betere afstelling
De achtergrond is dat veel HR-ketels vanuit de fabriek een afstelling krijgen voor een keteltemperatuur van 75 graden of hoger. In de praktijk kan deze echter veel lager zijn, waardoor de eigenaar gas kan besparen. De besparing bij een gemiddelde rijtjeswoning is al snel 150 euro per jaar. Bij een vrijstaande woning kan dit oplopen tot 400 euro. Kortom, het loont absoluut om eens na te denken over een betere afstemming.

Duurzame ambitie
Door met de temperatuurinstelling te spelen kan men achterhalen welke minimumtemperatuur geschikt is voor een comfortabel verwarmd huis. Hoe lager de temperatuur, hoe groter de besparing gaat zijn. Wanneer alle inwoners hun CV-ketel optimaal instellen komt de gemeente goed in de buurt bij de doelstelling van het Losserse klimaatakkoord. Dit geeft aan dat men in 2022 voor twintig procent energieneutraal wil zijn. Bewoners die interesse hebben in een betere afstelling kunnen dit tijdens de informatiebijeenkomst aangeven. Vrijwilligers gaan dan deze buurtbewoners helpen bij het optimaliseren van hun ketel. In principe is dit relatief eenvoudig om te doen; zelfs door de bewoners zelf.