Afbeelding
Foto:

Column: Uitzicht op de jaren die resten!

Stralend weer een enkele regenbui, maar verder was dinsdag de perfecte dag om met twee Italiaanse Oldenzalers een dagje te gaan fietsen door ons mooie Twente. Ze wonen vanaf 1960 al in Twente, maar mijn uitgezette fietstocht die voerde over het voor mij zo bekende Lutterfietspad en het Hakenberg, met koffiestop bij de Pipokeet, was voor beiden onbekend terrein.

Na een biertje op het terras bij Sterrenbos voerde onze tocht verder over de binnenwegen naar 't Everloo met als rustpunt de Boeren Bistro 't Peuleke. Ze hebben al bijna zestig jaar in Oldenzaal gewoond, maar waren nog nooit op plekjes geweest waar mijn uitgezette fietstocht ze langs voerde. Verwonderlijk voor mij, maar ook voor Salvatore Ierna en Marcello Farina.

Het was een dag waarin we samen hebben teruggeblikt op het verleden. Herinneringen en verhalen weer tot leven hebben laten komen. Daar was een georganiseerde ontmoeting met de Oldenzaalse Italiaan, Franscesco Antonie Franceschina (92) geregeld. Verhalen over de vervlogen tijd doorspekt met humor van de altijd opgewekte en vrolijke Chesco, vonden een gretig gehoor. In zijn scootmobiel zittend op het terras, kwamen de jaren zestig weer voorbij. De Italiaanse rellen van destijds en de Spaghettivreters. Samen elkaar blijven ontmoeten, ook de meesterverteller Chesco altijd opgewekt en helder van geest vond een aandachtig gehoor.

Levendig en aangespoord, volgde dat Marcello en Salvatore naar de Mariahof kwamen om hun oud collega Orlindo Cestrone (95) naar de koele Plechelmusbasiliek te brengen om aldaar met medebewoners van de Scholtenhof en de Mariahof deel te nemen aan de meditatieviering. Het was de laatste viering van dit seizoen en als verrassing zong Salvatore een Italiaans Marialied voor zijn vriend Orlindo, mede ter gelegenheid van zijn aankomende verjaardag. Deze Italiaanse jongens van destijds hebben hun bijdragen geleverd aan onze Oldenzaalse samenleving.

Donderdag 26 september wordt Orlindo Cestrone 96 jaar. Gelderman de fabrikant waar hij jaren voor heeft gewerkt, zal zeker een kaartje sturen. Wilt u dat ook doen, hij zal het zeer waarderen. Zijn adres: Orlindo Cestrone Mariahof Beatrixstraat Oldenzaal.

Grazie mille.

Kaatjeknip september 2019