Afbeelding
Foto: shutterstock.com

Nieuw beleid huisvesting arbeidsmigranten

DINKELLAND - De gemeente gaat in gesprek met ondernemers over nieuw beleid als het gaat om de huisvesting van arbeidsmigranten. De gemeente Dinkelland kent relatief veel arbeidsmigranten die vanuit het Oostblok hier naartoe komen om te werken, en zodoende ook onderdak nodig hebben.

Wethouder Erik Volmerink pleit voor een fatsoenlijke, veilige manier van huisvesting voor arbeidsmigranten die hier tijdelijk verblijven. Het gaat daarbij vooral om werknemers uit Oostbloklanden die hier seizoensgebonden werk uitvoeren. Voor deze vacatures kunnen ondernemers vaak moeilijk Nederlandse krachten vinden. In het nieuwe beleid moet worden opgenomen dat er een deugdelijke huisvesting komt voor deze werknemers. Er wordt gesproken over maximaal 5 locaties per gemeente, waar maximaal 10 arbeidsmigranten tijdelijk kunnen wonen. De vergunning voor deze locaties zou in eerste instantie vijf jaar geldig zijn, waarna ze eventueel met nog eens 5 jaar verlengd kunnen worden. Daarnaast wil Volmerink dat werkgevers hun buitenlandse werknemers meer op sleeptouw nemen als het gaat om het tijdelijk verblijf in Nederland. "Het zijn mensen die ver van huis hier hun werk doen. Hun familie en vrienden wonen ver weg. et zou mooi zijn als ondernemers die arbeidsmigranten in dienst hebben, ook hun verantwoordelijkheid zouden pakken om hen naast hun werk wegwijs te maken in Tubbergen en Dinkelland of iets zouden organiseren op het gebied van scholing of sport."


Pilot
Het nieuwe beleid is voorlopig een pilot. De resultaten hiervan zullen bepalen of het beleid definitief wordt aangenomen. Na de zomer wordt het nieuwe beleid vastgesteld door de gemeenteraad. Tot die tijd ligt het ter inzage. Ondernemers en logiesverstrekkers uit de regio zijn op 16 juli om 18.00 uur welkom in het Kulturhus Reutum om hierover in gesprek te gaan. Aan de hand daarvan wordt bekeken of het concept voor het beleid zoals het er nu ligt ook daadwerkelijk haalbaar is en aansluit bij de werkelijkheid. "Mocht het nodig zijn, dan kunnen we het aanpassen. Het is goed om hierin samen op te trekken, want we hebben hierin allemaal onze verantwoordelijkheid" zo laat de wethouder weten.