Afbeelding
Foto:

Column: Jij laat mij leven

De titel van het boek dat je mij gaf op Vaderdag "Leven en laten leven" zette mij aan om deze column te schrijven. Het is zondag 16 juni 2019. Buiten schijnt de zon en ik heb het voornemen om de Kunstmarkt op het Tuindorp in Hengelo te gaan bezoeken. Ja ik moet er even uit.

Na een aantal sombere en donkere dagen van teleurstelling en verdriet even mijn Sik verzetten. Ik besef eigenlijk dat het voor mij iedere dag Vaderdag is. Jij begint 's morgens met je appjes en daagt mij dan uit met de vraag wat te doen vandaag Pa? Het zet mij aan en het stimuleert mij om er weer een dagelijkse goedendag van te gaan maken. Voor 95% lukt dat ook meestal wel. Je weet dat ik een opgewekt en ondernemend mens ben en het leven, het echte leven, lief heb en waardeer.
Met die 5% die dan bij mij ontbreekt, weet jij goed mee om te gaan. Jij haalt mij dan op die moeilijke dagen uit mijn depri.
Toen vorige week een goede vriendin veel te vroeg kwam te overlijden, was jij het die mij er op wees "Pap jouw leven gaat voort”. Als dank heb ik jou het kookboekje dat ik nog onlangs van haar kreeg gegeven, zo laten wij "haar” bij ons voortleven.
Datzelfde heb je met mij ook gedaan toen jou moeder mijn lief in 2011 ons moest verlaten. Je was er en bent er altijd ook op de donkere dagen van mijn bestaan. Ook deze week weer, na het overlijden van een collega van destijds, die wel heel jong het aardse bestaan heeft moeten verlaten. Hij leefde al jaren in die andere wereld, die wij niet kennen, de wereld van Alzheimer en dementie.
In zijn goede jaren reisde hij met mij mee naar Utrecht, mijn dagelijkse gang in mijn arbeidzame periode. Wij mensen zouden meer en beter moeten beseffen wat leven en laten leven eigenlijk inhoudt. Wat is ons leven gezien in tijd eigenlijk? Een tel op een eeuwigheid in ons aardse bestaan. Maar gelet op de jaren dat we leven, tijd genoeg om te laten leven, ook die ander.
Leven met herinneringen, want een leven zonder herinneringen is geen leven. Ons geheugen is onze samenhang, ons verstand, ons gevoel.
In jouw dagelijkse appjes komen de herinneringen als flarden voorbij en die vervolmaken de herinneringen en zorgen ervoor dat jij voor mij van iedere dag een Vaderdag maakt.

Kaatjeknip juni 2019
Reactie: knipkaatje@
gmail.com