Afbeelding
Foto:

Bjorn Kuipers ontvangt Zilveren Haring 2019

DE LUTTE - Het jaarlijkse hoogtepunt van de Twentse Haring Primeur is de uitreiking van de Zilveren Haring. Het bestuur van de Twentse Haring Primeur had zonder verkiezing vooraf, zelf besloten dat deze Zilveren Haring naar een Twentenaar moest gaan die jarenlang Twente in positieve zin op de kaart had gezet.

Dat deze eer te beurt viel aan de Oldenzaalse arbiter Bjorn Kuipers is dan ook niet verwonderlijk. Bjorn Kuipers heeft niet alleen Twente en de provincie Overijssel op de kaart gezet. Maar ook Nederland en niet te vergeten zijn geboorte stad Oldenzaal. Voor mij had het deze keer wel een Gouden Haring mogen zijn, want Bjorn Kuipers heeft zich op vele fronten verdienstelijk gemaakt. Dat bleek al afgelopen Koningsdag waar hij werd onderscheiden door onze Koning Willem-Alexander als Officier in de orde van Oranje-Nassau.
Bescheidenheid siert de mens. Bjorn Kuipers was dan ook open over zijn opwachting. Hij vertelde voor het eerst aanwezig te zijn op deze party, waar zien en gezien worden voor velen belangrijk is. Bijzonder was dat het aantal genodigden ten opzicht van andere jaren het aantal ver overtrof.

Preses
Voorzitter Henk Kesler van de Twentse Haring Primeur was afgelopen dinsdag voor het laatst in de functie van preses. Landgoed De Wilmersberg, een unieke locatie om de oude voorzitter uit te zwaaien en de nieuwe voorzitter welkom te heten. Dat welkom heten was zeer bijzonder. Met een tandemsprong aan een parachute deed de nieuwe voorzitter zijn opkomst. Spectaculair en niet ongevaarlijk. Maar voormalig Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) had het risico ingeschat. Met een perfecte landing leverde hij het eerst vaatje nieuwe haring af.
En deze haring bleek van goede kwaliteit te zijn. Mild, zacht en met een goed vet gehalte. Het weer, de ondergaande zon die over De Wilmersberg gleed, de goede wijn van Heisterkamp uit Ootmarsum en de muziek van fluitist en toetsenist Thijs van Leer zorgden voor een genoeglijk samenzijn, waar werd gepraat, gelachen en nieuw contacten werden gelegd.

Foto en tekst:
Martin Meijerink