Grote inzet tegen eikenprocessierups

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal heeft het op dit moment bijzonder druk met de meldingen over de eikenprocessierups. Deze week worden daarom extra aannemers ingezet om de overlast tegen te gaan.

De gemeente maakte afgelopen week al melding van het feit dat het bestrijden nog niet lekker gaat. Want ruim negen op de tien Oldenzaalse eiken zijn inmiddels besmet met de overlastgevende rupsen. En per boom kunnen er wel dertig nesten zitten. Het Team Buitenbeheer van de gemeente zelf is dan ook volop bezig met de bestrijding van de rupsen in de openbare ruimte.

De eikenprocessierups
Het probleem met de eikenprocessierups ontstaat vooral wanneer de rupsen volwassen worden. De rups is de larve van een nachtvlinder en legt eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Contact met de brandharen van de volwassen rupsen kan zorgen voor jeuk, bultjes, roodheid en ontsteking. Ook verkoudheidsverschijnselen kunnen ontstaan. Het advies is om bij contact NIET te krabben, maar de huid en ogen te spoelen met water. Gebruik vervolgens plakband om de brandharen van de huid te verwijderen, douche, en trek andere kleding aan. Bij ernstige klachten neemt u contact op met de huisarts.

Prioriteit
De overlast door de eikenprocessierups neemt al enkele jaren toe in Nederland. Oldenzaal en andere gemeenten moeten daarom meer doen om de rupsen tegen te gaan. Eerdere inzet van gif is tegenwoordig niet meer wenselijk gezien de nevenschade, maar alleen wegzuigen lijkt dus ook niet te werken. De prioriteit ligt dan ook bij het aanpakken van plekken waar veel mensen komen, zoals scholen, speelplekken, gezondheidscentra en winkelcentra.