Afbeelding
Foto:

Nieuwe eis voor levensloop-bestendig bouwen in Losser

LOSSER - De gemeente Losser neemt als nieuwe eis bij bouwprojecten op dat eventuele nieuwe woningen levensloopbestendig gerealiseerd moeten worden. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft formeel dit besluit genomen.

Het is een gegeven dat inwoners steeds langer zelfstandig wonen. Senioren komen veel minder snel in aanmerking voor een plekje in een woonzorgcentrum. En dit willen ze eigenlijk ook niet; liever worden ze oud in hun eigen, vertrouwde woning.

Levensloopbestendig
Het probleem is alleen dat veel bestaande woningen in Losser nog niet levensloopbestendig zijn. Bij levensloopbestendig bouwen worden al zoveel mogelijk letterlijke en figuurlijke hindernissen weggenomen in een woning. Zo is het bouwen zonder drempels al een belangrijke afweging om een woning ook in de toekomst toegankelijk te houden. De Losserse verplichting is nog relatief beperkt. Concreet betekent dit dat er op de bouwtekening van de te bouwen woninge aangegeven moet worden dat het mogelijk is om een traplift te installeren.

Alles helpt
Wethouder Anja Prins hoopt zo de toekomstige seniore inwoners een goede kans te bieden langer in de eigen woning te kunnen blijven wonen. Ook diverse andere, simpele maatregelen zorgen voor lang zelfstandig en vooral veilig wonen. Het bij de bouw rekening houden met mogelijke plaatsing van een traplift helpt al heel veel. Inwoners kunnen ook zelf veel doen, zoals hun badkamer veiliger maken.