Afbeelding
Foto:

Het is tijd voor hooikoorts

TWENTE - Het voorjaar is in volle gang. Het stuifmeel dwarrelt weer door de lucht en verspreidt zich weer overal. En dat betekent voor velen weer tranende en jeukende ogen, niesbuien, ontstoken slijmvliezen en een loopneus, oftewel hooikoorts.

Hooikoorts is een ongewenste reactie van het lichaam waarbij het immuunsysteem reageert met het aanmaken van de stof histamine op een in feite ongevaarlijke stof van buitenaf. Hier kan men denken aan gras- en boompollen, kruiden, bloemen en granen. Wanneer de "indringer" sterker wordt, reageert het lichaam ook sterker.

Invloed
Er is een erfelijke factor voor het krijgen van hooikoorts. Ook de klimaatverandering heeft invloed op hooikoortspatiƫnten. Door de opwarming van de aarde komt alles eerder tot groei en bloei en houden hooikoortsklachten langer aan.

Relatie met voeding
Er is een verband tussen hooikoorts en voedingsallergie. Bepaalde eiwitten in het stuifmeel van berken en gras komen voor in onze voeding. Dit kan een andere allergische reactie veroorzaken naast de hooikoorts. Sommige groente, fruitsoorten, noten en kruiden kunnen hooikoorts patiƫnten beter laten staan om verder allergische reacties te voorkomen.

Planten
Het plezier van in de tuin zitten kan worden bedorven door hooikoorts. Bij het inrichten van de tuin is het belangrijk om daar rekening mee te houden en te kiezen voor beplanting waarvan de pollen en stuifmeel geen allergische reactie veroorzaken. Een plant die vaak voor problemen zorgt, is de Alsemambrosia. Die wordt niet voor niets de hooikoorts plant genoemd. Vaak worden ook de zaden van deze plant gebruikt voor vetbollen en voer voor vogels. Beperk verder de groei van onkruid en houd het gras kort.