Afbeelding
Foto:

Zo gaat dat met vader en zoon

OLDENZAAL - Met meer dan veertig werkzame jaren in de horeca heeft Gerrit Alink (55) als restaurantkok de nodige kookervaringen opgedaan. Als 15-jarige was hij al in het familiebedrijf te vinden, en het liefst in de keuken. Koken werd zijn passie. Koken, en dan met liefde koken, dat is zijn ding.

De nodige kokservaringen hebben hem geleerd om de basisgedachten vast te doen houden. Vers, voedzaam en voedingsrijk en rekening houden met de seizoenen. Seizoenskok zou je hem kunnen noemen, voorjaar, zomer, herfst en winter vragen om maaltijden die daarbij passen. De wintermaaltijden, stamppotten boerenkool, zuurkool, wortelen en dan zo gekookt zoals onze moeders en grootmoeders dat deden.
Wanneer hij na 23 jaar als kok te hebben gewerkt bij hotel Dinkeloord te Denekamp afscheid neemt, omdat het hotel wordt verkocht, maakt hij een korte omzwerving in Duitsland en keert in 2010 terug naar Oldenzaal. Hij merkt op dat mensen zich geen tijd meer gunnen om goede en voedzame maaltijden zelf te maken. Hij ziet ook dat de eetgewoonten sterk aan het veranderen zijn en ontdekt dat maaltijden aan huis bezorgen een gat in de markt kan zijn. Samen met zijn vrouw Bernette richt hij Alink maaltijden op.
Direct zit de vaart er in, geen instellingen, maar particulieren zijn de vaste klanten waarvoor wordt gekookt. Oud en jong, bejaarden, alleenstaanden, maar ook jonge gezinnen en studenten zijn de afnemers van de dagelijks vers en voedingsrijke maaltijden. Het aantal klanten neemt toe en met meer dan 25 parttime medewerkers, keukenhulpen, inpaksters en bezorgsters is Alink maaltijden niet meer weg te denken uit Oldenzaal en omgeving.
Voor vragen kan er contact worden opgenomen via info@alinkmaaltijden.nl of via telefoonnummer 0541-514965 of 06-53623308.

Maaltijdwinkel
Inmiddels heeft zoon Rik de 'Aan Tafel Maaltijdwinkel' geopend aan de Kloosterstraat 3 te Oldenzaal. Wat vader Gerrit en zoon Rik samen koken kan men bij de Aan Tafel Maaltijdwinkel verorberen of afhalen en meenemen naar huis.
Vader en zoon praten uiteraard samen over koken van de maaltijden en het verkopen ervan. Het gesprek kreeg een wending toen er werd gesproken over de barbecue in de achtertuin. Plots viel bij vader Gerrit het muntje: 'Saus bij de barbecue.
Er moest ergens nog een recept liggen van meer dan 100 jaar terug. De receptuur van deze saus is afkomstig van een oude dame, waarvan men de naam en plaats niet wil noemen. De oude dame is inmiddels overleden en heeft hem het recept nagelaten.
Na wat zoeken is het recept gevonden en is de eerste saus gemaakt en ik mocht proeven; overheerlijk, het maakt de smaakpapillen los, streelt de tong en geeft het verlangen naar meer. Er hangt veel mysterie rond dit sausrecept. Rode saus, zoetig en heerlijk bij de barbecue. Ik proefde ui, paprika, tomaten (geen velletjes) en de rest wilde men aan mij niet kwijt. Met deze saus brengt u eenvoudig uw barbecuegerecht naar een hoger level.
De saus is te koop bij 'Aan tafel Maaltijdwinkel' en kost in een afsluitbaar potje € 4,75.
Contact opnemen met Aan Tafel Maaltijdwinkel kan via info@aantafel-maaltijdwinkel.nl of telefoonnummer 06-22275071.

Tip voor Vaderdag: Koop voor vader of opa een potje Riks barbecue saus voor bij de barbecue.

Foto en tekst
Martin Meijerink