Afbeelding
Foto:

Dinkelland stimuleert VMBO-leerlingen tóch Duits te leren

DINKELLAND - Wie in Denekamp op het dak van z'n huis gaat staan, kan Duitsland zien liggen. Veel Dinkellanders komen wel eens over de grens voor boodschappen, sommigen werken er zelfs. Maar de beheersing van het Duits als taal? Dat blijft vaak nog achter. De gemeente Dinkelland wil dit graag stimuleren bij de jeugd.

het belang van een goede beheersing van het Duits en begrip van de Duitse cultuur is steeds belangrijker. In Twente zitten we immers dicht tegen de grens aan en er is al veel wederzijds toerisme, handel en grensoverschrijdende arbeid. De Duitse taal is on onze grensregio dan ook van groot economisch belang. Veel bedrijven doen zaken met Duitse klanten en leveranciers en Duitsers komen graag naar Dinkelland voor toerisme. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen nog maar toe zal nemen.

Goethe-examen
De gemeente wil nu VMBO-leerlingen stimuleren om een Goethe-examen af te leggen; met dit wereldwijde diploma kunnen zij overal hun taalvaardigheid aantonen. Een tweetal docenten van het Twents Carmel College is inmiddels bevoegd om deze examens af te leggen en ook de school zelf investeert in het bevorderen van de Duitse taal. "We willen tweedejaars VMBO-leerlingen, voor wie Duits geen onderdeel uitmaakt van het vakkenpakket van hun profielkeuze, de mogelijkheid bieden om de verworven kennis om te zetten in een diploma.", aldus docente Duits van het TCC, Marieke Dijkers. De gemeente wil bijdragen aan het stimuleren van de Goethe-examens door een belangrijke hindernis weg te nemen: de kosten. De school wil namelijk niet een ouderbijdrage vragen voor de examens, omdat dit als belemmering ervaren wordt. De gemeente verstrekt daarom eenmalig een bijdrage van 5.000 euro aan het TCC in Denekamp; hiermee kunnen de komende twee jaar 35 leerlingen per jaar dit examen afleggen.