De werkgroep Huiskamer Manderveen en wethouder Volmerink
De werkgroep Huiskamer Manderveen en wethouder Volmerink Foto:

Manderveen kan weer
met volle kracht vooruit!

MANDERVEEN - De afgelopen jaren is er veel in ontwikkeling geweest om de leefbaarheid in de kleinere kernen op peil te houden. Met toekomstplannen zoals Mijn Dorp 2030, waarin inwoners actief meegepraat hebben over hun wensen voor de toekomst. Deze week werd voor de toekomst van Manderveen een belangrijke stap gezet.

De gemeenteraad van Tubbergen behandelde maandagavond een belangrijk stuk: de aankoop van gronden voor het project 'Huiskamer van Manderveen'. De gemeenteraad ging uiteindelijk akkoord met de aankoop van de ondergrond van het Kulturhus, Peddemors en de Landbouwbank. Met deze aankoop worden gelijk meerdere belangrijke ontwikkelingen voor nu en in de toekomst afgedekt. Een half miljoen gemeenschapsgeld is voor de raad een zinnige investering; zo komt er hiermee tegelijk ook plek voor de bouw van nieuwe woningen.

De plannen
Met dit besluit worden de school, café Peddemors en het Kulturhus vervangen door één nieuw gebouw. Daarmee is de exploitatie veel beter uitvoerbaar, zo beargumenteert werkgroepvoorzitter Jos Heidkamp. Het samenvoegen heeft diverse voordelen; zo is het voortbestaan van de school en het Kulturhus gewaarborgd en op de huidige plek van de school kunnen levensloopbestendige woningen gerealiseerd worden, waar grote behoefte aan is. "Het is uniek dat we zulke grote plannen kunnen verwezenlijken in een dorpje met 650 inwoners. We realiseren ons dat het een uitdaging blijft om met elkaar zelfvoorzienend te blijven, maar daar gaan we ons best voor doen."

Veel werk
De afgelopen maanden is veel werk verricht door de werkgroep en anderen, waardoor er inmiddels ook al een ontwerp klaar ligt met een breed draagvlak in de kern. Er is al een principeaanvraag ingediend bij de gemeente die positief beoordeeld is. De ambitie is dan ook om op korte termijn de benodigde bestemmingsplanwijzigingen te kunnen realiseren. Ook aan de financiële dekking van het hele plan wordt inmiddels hard gewerkt. "Omdat we als dorp ook zelf voor een stuk financiering moeten zorgen, hebben we al een groot aantal subsidieaanvragen ingediend bij allerlei fondsen. Ook hebben we overleg gehad met het onderwijs, kinderopvang en onze grootste gebruikers over de exploitatie van het gebouw. Dat waren hele positieve gesprekken."